Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Achmea lijdt gevoelige nederlaag in conflict met tandartsen

Tandartsen vinden dat Achmea zich te veel bemoeit met de behandelingen die zij verrichten.

Achmea heeft een gevoelige tik gekregen in gerechtelijke procedures met circa 200 tandartsen. De rechtbank in Overijssel heeft de zorgverzekeraar deze week gekapitteld, omdat die op onjuiste gronden geld wilde terugvorderen van een tandarts. Achmea vond dat deze tandarts onjuist declareerde en wilde bijna een ton terug. De rechter bepaalde dat de tandarts niets hoeft terug te betalen.

De vordering van Achmea op de tandarts was onderdeel van een grote actie waarbij de verzekeraar vorig jaar van zo’n duizend tandartsen geld terugvroeg. Een op de zeven praktijken zou volgens Achmea gemiddeld 4.000 euro te veel hebben gedeclareerd. Dat ging niet in alle gevallen om fraude, maar toch voelden veel tandartsen zich als fraudeurs in de hoek gezet. Bovendien vinden de tandartsen dat een verzekeraar niet zelf kan bepalen welke behandelingen (en dus declaraties) tandartsen moeten verrichten om hun patiënten beter te maken.

In samenwerking met een zorgdienstverlener, de VvAA werden bijna 200 processen aangespannen tegen Achmea om de terugbetalingen tegen te houden. De zaak die Achmea deze week verloor, werd door de zorgverzekeraar schijnbaar als proefproces gezien. De andere tandartsen met wie Achmea ruzie had, kregen namelijk een brief – door deze krant ingezien – waarin de verzekeraar schrijft dat de incasso’s in afwachting van deze uitspraak werden opgeschort.

De VvAA denkt dat de uitspraak de andere rechtszaken positief beïnvloedt. Directeur Edwin Brugman: „Achmea heeft de agressieve claim van vorig jaar niet waargemaakt. We hopen dat dit voor verzekeraars het teken is om voortaan eerst te overleggen over declaraties waarover ze vragen hebben, voordat ze met weinig kennis van zaken enorm hard ingrijpen.” Achmea laat weten dat het de uitspraak van de rechtbank nog moet bestuderen, en kan in de tussentijd niet reageren.

De twist tussen tandartsen en de verzekeraar staat voor een grotere discussie in de gezondheidszorg. In meerdere beroepsgroepen vinden artsen dat zorgverzekeraars zich te veel bemoeien met het soort behandelingen dat zij uitvoeren en declareren. Controles zouden te streng zijn, vinden bijvoorbeeld ook veel huisartsen. De zorgverzekeraar heeft van de minister echter de opdracht gekregen de zorg betaalbaarder te maken, door overbodige uitgaven aan te pakken.

Toezichthouder NZa maakte eind 2013 bekend dat veel tandartsen niet open zijn over kosten en opbrengsten. Enkele honderden praktijken kregen een waarschuwing, bijvoorbeeld omdat ze niet op tijd meewerkten aan onderzoek naar declaraties.