Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Uitbuitingswet niet voor trucks

De nieuwe Wet aanpak schijnconstructies van minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) heeft tot onrust in de transportsector geleid. De wet waarmee uitgebuite arbeidskrachten hun opdrachtgevers aansprakelijk kunnen stellen, blijkt slechts voor een deel van de truckchauffeurs te gelden, bevestigde het ministerie vanochtend. Het gaat om een zuiver juridisch onderscheid: truckers die in opdracht arbeid verrichten kunnen de wet wél aangrijpen, maar truckers die alleen een ‘vervoersovereenkomst’ hebben niet. Verladersvereniging EVO noemt het „geen fout, maar wel een omissie in de wet”. Asscher wil met vakbond FNV en branchevereniging TLN regelen dat ‘ketenaansprakelijkheid’ voor heel de sector gaat gelden. De transportsector was een drijvende kracht achter de wet. (NRC)