Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Minstens 145 toeristen vast op berg in Maleisië na aardbeving’

Minstens 145 toeristen zitten vast op de berg Kinabalu in Maleisië door een aardbeving met een kracht van 6 op de schaal van richter. Een onbekend aantal bergbeklimmers is gewond.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van the New Strait Times.

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich zo’n 55 kilometer van Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah, op de westkust van het eiland Borneo. De berg Kinabalu is met 4.095 meter een van de hoogste bergen van Zuidoost-Azië.

De minister voor toerisme van Sabah zegt op Twitter dat reddingsdiensten onderweg zijn, en dat er berichten zijn van gewonde en vastzittende klimmers. Het is onduidelijk hoe zij eraan toe zijn. Alle klimtochten zijn geannuleerd vanwege vallende brokstukken.

Twitter avatar MasidiM Masidi Manjun Bad news confirmed! part of the iconic ‘Donkey’s Ear’ @Mount Kinabalu is gone due to strong tremor this morning http://t.co/Mhrqr5k1fN

Een van de klimmers heeft foto’s gepost op Facebook van haar groep op de top van de berg. “We wachten op een helikopter die ons red”, schreef ze.

Er zijn geen berichten van ernstige schade of gewonden elders in Sabah.