‘Zoektocht naar MH370 wordt niet meer uitgebreid’

Een Chinees schip dat onderdeel uitmaakt van de zoekactie naar de MH370 in de Indische Oceaan, op 13 april 2014.
Een Chinees schip dat onderdeel uitmaakt van de zoekactie naar de MH370 in de Indische Oceaan, op 13 april 2014. Foto Reuters / Greg Wood

De zoektocht naar het vermiste vliegtuig MH370 wordt niet meer uitgebreid zonder nieuwe aanwijzingen. Dat melden Australische media vanochtend.

Geen spoor

In maart vorig jaar verdween vlucht MH370 van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord van de radar, tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing. Nog steeds ontbreekt van het toestel ieder spoor. Ook is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Aangenomen wordt wel dat het vliegtuig in zee is gestort en dat alle inzittenden zijn omgekomen.

Er wordt naar het vermiste vliegtuig gezocht in een gebied van zestigduizend vierkante kilometer. Maar de zoektocht wordt naar verwachting binnenkort afgeschaald. Er kan nu eenmaal “niet eeuwig” intensief gezocht worden, zei de Australische premier Tony Abbott eerder dit jaar. Wel zei hij ervan overtuigd te zijn dat het toestel wordt gevonden.

Vlucht MH370 waarschijnlijk toch in zee gestort

Australië en Maleisië delen kosten

Australië en Maleisië delen de kosten van omgerekend 85 miljoen euro om vier gespecialiseerde schepen, drie van de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro, de bodem af te laten speuren. Iets minder dan de helft van dit gebied is inmiddels onderzocht.

Een beter volgsysteem voor vliegtuigen die boven afgelegen gebieden vliegen moet gaan voorkomen dat ze ‘kwijtraken’. Australië en Maleisië gaan een een proef doen om elk kwartier een locatiecheck uit te voeren. Nu gebeurt dat met toestellen boven zee iedere dertig tot veertig minuten.