Van Rijn erkent fouten, informeerde Kamer ‘zo goed mogelijk’

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) is vanmiddag in de Tweede Kamer diep door het stof gegaan voor de aanhoudende problemen met de pgb’s. Veel oppositiepartijen hadden harde kritiek op Van Rijn, die de Kamer niet op alle momenten juist en volledig zou hebben geïnformeerd.

Van Rijn ging vanmiddag tijdens het Kamerdebat diep door het stof voor de problemen met de pgb's.
Van Rijn ging vanmiddag tijdens het Kamerdebat diep door het stof voor de problemen met de pgb's. Foto ANP / Bart Maat

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) is vanmiddag in de Tweede Kamer diep door het stof gegaan voor de aanhoudende problemen met de pgb’s. Veel oppositiepartijen hadden harde kritiek op Van Rijn, die de Kamer niet op alle momenten juist en volledig zou hebben geïnformeerd.

Partijen als het CDA, D66, SP, PVV en GroenLinks verweten Van Rijn dat hij de waarschuwingen over mogelijke problemen bij het nieuwe systeem van de uitbetaling van de pgb’s niet open en eerlijk deelde met de Kamer. “U onthield ons die informatie”, zei SP-Kamerlid Renske Leijten.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer verweet Van Rijn dat hij de Kamer niet de kans gaf zelf af te wegen of invoering per 1 januari door moest gaan of dat uitstel beter was. Van Rijn zei dat hij de Kamer niet over elk risico kan informeren, hij deed dat bij nieuwe besluiten. Hij stelde dat hij het parlement altijd “naar eer en geweten” en “zo goed mogelijk” heeft geïnformeerd.

Update 18.05 uur: Het Kamerdebat werd om 18.00 uur voor anderhalf uur geschorst zodat de oppositiefracties met elkaar overleg konden gaan voeren. Een (nieuwe) motie van wantrouwen tegen Van Rijn hangt in de lucht. De vraag is hoeveel oppositiepartijen de motie zullen steunen. Duidelijk is dat coalitiepartijen VVD en PvdA Van Rijn zullen blijven steunen en dat hij daardoor naar verwachting niet opstapt.

Van Rijn ‘volledig verantwoordelijk’ voor fouten

Over de invoering van het systeem zei Van Rijn dat dit achteraf gezien “niet goed” is verlopen. Maar de staatssecretaris ontkent dat de risico’s zijn onderschat en dat er weinig regie is geweest. “Maar juist dan is het des te zuurder dat het in de uitvoeringsfase toch onzorgvuldig is gegaan en fout is gelopen.” Van Rijn neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten.

Van Rijn erkende in de Kamer dat nog niet alle huidige problemen met het uitbetalen van de pgb’s zijn opgelost, maar stelt wel dat het uitbetalingsregime nu “op reguliere basis functioneert”. Over het omstreden percentage van 95 procent van de declaraties dat op tijd betaald zou worden zegt Van Rijn dat dit cijfer vertrouwd kan worden. De staatssecretaris zegt namelijk dat dit percentage inclusief de niet correct ingediende declaraties zijn “die in overleg correct zijn gemaakt”. Kortom, het percentage zou een betrouwbaar beeld geven van hoe het nu met de uitbetalingen gaat. Het cijfer was eerder door experts en betrokken partijen in twijfel getrokken.

Volg het debat de rest van de dag live op onze site en lees ook de voorbeschouwing ‘Kamer praat over pgb’s. Het is chaos, maar Van Rijn zal overleven’. Live kijken naar het debat kan via NPO Politiek.