ACM: NS-top wist van aanbestedingsfraude

De top van zowel NS als dochterbedrijf Abellio Nederland wist van het gesjoemel van het spoorbedrijf rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een gisteren gepubliceerd rapport. De ACM oordeelde in maart al dat de NS zich bij de aanbesteding in Limburg niet aan de regels heeft gehouden. Het bedrijf speelde concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia door aan Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed. Daarmee heeft het de wet overtreden. De toezichthouder benadrukt dat dit niet het werk was van een individuele NS-medewerker en evenmin een op zichzelf staand incident vormt. De toezichthouder beslist daarom later over het opleggen van eventuele boetes. Volgende week wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over het onderwerp.