Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Terugkijken: De Volmaakte Mens - De bionische mens

Designerbaby’s, plastische chirurgie, genetische manipulatie; we kunnen steeds meer sleutelen aan onszelf. Maar zijn we daarmee nog wel menselijk? Wat onderscheidt ons straks nog van robots? Deze vraag probeerde NRC-columnist Bas Heijne gisteravond in de vierde aflevering van de tv-serie De Volmaakte Mens te beantwoorden.

Designerbaby’s, plastische chirurgie, genetische manipulatie; we kunnen steeds meer sleutelen aan onszelf. Maar zijn we daarmee nog wel menselijk? Wat onderscheidt ons straks nog van robots? Deze vraag probeerde NRC-columnist Bas Heijne gisteravond in de vierde aflevering van de tv-serie De Volmaakte Mens te beantwoorden.

Door de voortschrijdende technologie wordt de ontwikkeling van de bionische mens steeds meer werkelijkheid. Technologie is nu al in toenemende mate een verlengstuk van ons lichaam. Nu al zijn er mensen met bionische implantaten in hun lichaam. Maar als biotechnologie ons lichaam en onze geest overnemen, wat is onze rol dan, zo vraagt Heijne zich af.

Wetenschappers zijn verdeeld over de wenselijkheid van deze ontwikkeling. Is de Amerikaanse filosoof Michael Sandel een groot voorstander van de niet-perfecte mens, de Nederlandse techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek vindt dat we techniek juist moeten omarmen. Heijne bezoekt ook biotechnoloog David Abbink, die denkt dat in de toekomst mens en technologie letterlijk versmelten. Maar hoe gaat onze samenleving er dan uit zien?

Bekijk hier de aflevering terug:

WORDEN WE HIER MEER OF MINDER MENS VAN?

In zes afleveringen trekt Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hun vindingen tonen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van de technologische revolutie? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

In de eerste uitzending van deze tv-serie ging Heijne al in op genetische manipulatie bij embryo’s. De vorige aflevering ‘De dood uitgedaagd’ ging over dat we steeds ouder worden. In NRC deelt Bas Heijne elke woensdag zijn bevindingen.

Lees: hier zijn stuk van gisteren ‘Als koeien in een stal’.