Sympathisanten van IS in Gaza schieten raketten af op Israël

De heerschappij van Hamas in Gaza wordt uitgedaagd door kleine radicale groepen, die wel raketten blijven afschieten.

Voor de tweede keer in een week tijd heeft Israël doelen in de Gazastrook gebombardeerd nadat er raketten op Israël waren afgeschoten. Volgens de Palestijnse groep Hamas, die de Gazastrook controleert, waren de Israëlische bommen onder meer gericht op een Hamas-trainingscentrum. Volgens de eerste berichten vielen er geen doden of gewonden.

Gisteravond landden er drie raketten uit Gaza op Israëlisch grondgebied, eveneens zonder slachtoffers. Die beschietingen zijn opgeëist door de Omar-brigades, een groep die sympathiseert met Islamitische Staat. Het is onduidelijk hoe groot deze groep is.

Hamas sprak in augustus een staakt-het-vuren af met Israël, na de Gazaoorlog waarbij ruim tweeduizend mensen om het leven kwamen. Maar de heerschappij van Hamas in Gaza wordt uitgedaagd door kleinere radicale groepen, die wel raketten op Israël blijven afschieten. Zij vinden dat Hamas te slap is tegen Israël.

Hamas voelt zich bedreigd en heeft de afgelopen maanden tientallen sympathisanten van IS opgepakt. Eerder deze week kwam een IS-aanhanger om, volgens Hamas nadat hij zich had verzet bij zijn arrestatie. Uit wraak zouden de Omar-brigades gisteren raketten hebben afgevuurd. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor alle raketbeschietingen uit Gaza.

Volgens diverse Israëlische en Palestijnse experts is een nieuwe gevechtsronde in Gaza onvermijdelijk. Voor Hamas is er na de vorige oorlog niets verbeterd: de Gazastrook is kapotgeschoten en de Israëlische blokkade van het land, de lucht en de zee is nog steeds volledig. In Gaza wonen 1,8 miljoen mensen op 360 vierkante kilometer.

Israël kan de raketbeschietingen niet laten passeren. Ter rechterzijde werd premier Netanyahu vorig jaar bekritiseerd dat hij Hamas niet volledig had uitgeschakeld. In de politiek gaan al stemmen op om dat bij een eventuele volgende oorlog wel te doen.