Ruimer bod aan Athene in ruil voor pensioenhervorming

Bij spoedberaad in Brussel zijn aan Athene minimumeisen voorgelegd, om faillissement te voorkomen.

EU-landen zijn bereid Griekenland meer financiële ademruimte te geven, als het pijnlijke bezuinigingen alsnog accepteert. Dat bleek vannacht in Brussel, na spoedberaad om een Grieks faillissement te voorkomen.

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie ontving de Griekse premier Tsipras en voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep (ministers van Financiën uit de eurozone). Juncker sprak van een „goede, constructieve” ontmoeting. Het overleg leidde niet tot een akkoord, maar biedt volgens een betrokkene „voldoende basis om door te praten”. Morgen moet Griekenland 300 miljoen euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de eerste in een reeks betalingen die het waarschijnlijk niet meer kan doen.

De meeste vooruitgang werd geboekt in de discussie over het zogenoemde primair begrotingsoverschot (zonder rentelasten). De geldschieters (IMF, EU-landen, Europese Centrale Bank) eisten 3 procent in 2015 en 4,5 procent voor volgend jaar. Dit is nodig om de Griekse staatsschuld wezenlijk te laten dalen, maar het betekent ook dat Athene zeer hard moet besparen. Vannacht werd die eis verzacht. Dit jaar zou een primair overschot van 1 procent volstaan. Daarna moet het gestaag oplopen naar 3,5 procent in 2018.

In ruil moet Tsipras instemmen met onder meer pensioenkortingen (minimaal 0,25 procent dit jaar, 1 procent in 2016) en versoepeling van het ontslagrecht – zaken waar hij zich tot nu toe, en ook vannacht weer, tegen verzet, vooral omdat het hem in eigen land in politieke problemen kan brengen. De premier zou toezeggingen willen horen over schuldverlichting.

De onderhandelingen zijn na maanden in een stroomversnelling geraakt door de dreigende betalingsproblemen. Het overleg wordt daarom op hoger politiek niveau gevoerd en niet meer alleen in de ‘Brusselse groep’ van experts van IMF, ECB, Europese Commissie en Griekse regering.

Aan de basis liggen vijf pagina’s met minimale eisen van de geldschieters, opgesteld op aandrang van Dijsselbloem wegens gebrek aan vaart in de onderhandelingen. Het document was maandagavond in Berlijn besproken tijdens een door bondskanselier Merkel belegde minitop. EU-ambtenaren zeggen dat het niet gaat om een ultimatum of ‘laatste bod’.