Rick Perry opnieuw in de race voor Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Republikein Rick Perry, vijftien jaar gouverneur van Texas geweest, doet opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Dat meldt Perry op zijn campagnesite. Volgens persbureau Reuters is er vanmiddag een officiële aankondiging in Dallas.

Rick Perry in februari tijdens een conferentie in Maryland.
Rick Perry in februari tijdens een conferentie in Maryland. Foto EPA / Pete Marovich

De Republikein Rick Perry, bijna vijftien jaar gouverneur van Texas geweest, doet opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Dat meldt Perry op zijn campagnesite. Volgens persbureau Reuters is er vanmiddag een officiële aankondiging in Dallas.

Wie is Rick Perry?

James Richard Perry is geboren in Texas in 1950. De 65-jarige Amerikaan was tussen 2000 en 2015 gouverneur van Texas, als opvolger van George W. Bush. Hij is voorlopig de langstzittende gouverneur in de geschiedenis van Texas.

Bij de vorige presidentsverkiezingen, in 2012, deed Perry ook mee. Hij werd toen gezien als grote kanshebber, maar de Republikeinen kozen uiteindelijk voor Mitt Romney.

Oeps-gate

Dat had hij deels aan zichzelf te danken: tijdens een tv-debat in 2011 blunderde hij door op een cruciaal moment zijn eigen plannen niet meer te herinneren. Hij zei dat hij drie federale ministeries wilde opheffen, maar kon er maar twee noemen. Een van de leiders van het debat vroeg hem naar de derde, maar Perry antwoordde:

“I can’t, I’m sorry. Oops.”

Zijn zorgvuldig opgebouwde campagne viel als een kaartenhuis in elkaar. Hij had aanvankelijk een voorsprong op zijn concurrenten, hij was een bewezen banenschepper met solide conservatieve geloofsovertuigingen, formidabele fondsenwerving en een vleugje Texaanse cowboy-schwung, maar na zijn Oeps-moment daalde hij in de peilingen. Bekijk hieronder het fragment:

Wat is zijn plan nu?

Perry presenteert zich als een bruggenbouwer die mensen samenbrengt en de economische groei aanjaagt. “We hebben een president nodig die boven de partijen staat en mensen met elkaar kan verbinden”, zegt hij op zijn campagnewebsite.

Perry heeft als gouverneur een wet ondertekend waardoor het in Texas onmogelijk is om in een laat stadium van de zwangerschap abortus te plegen. Ook moeten meisjes onder de 18 jaar toestemming hebben van hun ouders, voordat zij abortus mogen laten uitvoeren. Daarnaast is hij tegenstander van het homohuwelijk.

Als gouverneur was Perry voorstander van de doodstraf. Op 2 juni 2009 werd de 200ste executie uitgevoerd onder zijn gouverneurschap. Perry kreeg destijds veel kritiek van mensenrechtenbewegingen.

Onderstaande compilatie geeft een beeld van zijn huidige visie op ObamaCare, wapens en een betere bewaking van de landsgrenzen.

Maakt hij kans?

Amerikaanse media vragen zich af: Krijgt Perry een eerlijke kans? Ford O’Connell, een Amerikaanse strateeg, zegt tegen persbureau AP:

“It’s going to be hard to make a first impression a second time.”

Wanneer zijn de verkiezingen?

Vanaf januari 2016 zullen de Democratische en Republikeinse partijen voorverkiezingen houden. Per staat moet de steun van partijgedelegeerden gewonnen worden.

In de zomer van 2016 worden op het partijcongres de twee presidentskandidaten officieel benoemd. Dit is de aftrap voor “de echte” campagne.

Op 8 november zijn de presidentsverkiezingen. De winnaar betrekt op 20 januari 2017 het Witte Huis.