Rechter: coup tegen bestuur van Essalammoskee onrechtmatig

Gisteren vonniste de rechter dat een vice-voorzitter niet zomaar drie leden uit een moskeebestuur mag zetten.

Vicevoorzitter Abdelrazak Boutaher van de Rotterdamse Essalammoskee stelde een paar weken terug een daad: hij liet de drie overige bestuursleden van de moskee bij de Kamer van Koophandel uitschrijven. Hij bleef zelf in het bestuur zitten en hij schreef drie nieuwe bestuursleden in, door hemzelf uitgekozen.

Het is een manier om onmin in een bestuur te beslechten, maar de bestuursrechter was het er niet mee eens. Boutaher heeft de drie Arabische bestuursleden ten onrechte weggestuurd, oordeelde de rechter gisteren; hij was daartoe niet bevoegd.

Het kort geding was aangespannen door Stichting Moskee Essalam, eigenaar van de moskee. Boutaher moet van de rechter de mutaties in het bestuur binnen twee dagen terugdraaien.

Boutaher schreef de collega-bestuurders uit omdat hij bang is voor toenemende invloed van de Arabische bestuurders op de moskee. Hij vreest dat ze een orthodoxe islam willen introduceren in de moskee en dat daarmee de Marokkaanse identiteit van het gebedshuis zal verdwijnen. De moskee is een van oorsprong Marokkaanse moskee.

Twee van de drie Arabische bestuurders vertegenwoordigen de Al-Maktoum Foundation, de liefdadigheidsinstelling van sjeik Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, lid van de koninklijke familie in Dubai, die de Essalammoskee financierde. Naar verluidt kostte die 7 miljoen euro.

De Arabieren zijn sinds 2000 bij de plannen voor de moskee betrokken en bleven dat toen de moskee werd voltooid in 2007. Het is de grootste moskee van Nederland. Tot nu toe zijn er geen tekenen van toenemende wahabitische (orthodoxe) invloeden in de moskee. De door de Arabieren aangestelde adjunct-directeur Jacob van der Blom wil juist dat de moskee zich meer openstelt voor de buurt en dat ook niet-moslims zich welkom voelen.