Ramsjwinkel De Slegte terug naar Nederland met winkel in Leiden

Logo van boekhandel De Slegte. ANP PHOTO KOEN SUYK

De Slegte komt terug naar Nederland. Dat meldt de tweedehands- en ramsjtketen op hun site. De eerste Nederlandse vestiging van De Slegte komt in Leiden, in hetzelfde pand waar de oude winkel zat, op de oude Breestraat 73. Een deel van dat pand zal gehuurd worden.

Twitter avatar DeSlegteNL DeSlegteNL Feest! We zijn terug in Nederland! Met een filiaal in Leiden. Komt u binnenkort even kijken als u in de buurt bent? https://t.co/mY1Nbit91i

De keuze voor Leiden is toevallig, zegt De Slegte-woordvoerder Kris Landuyt over de telefoon:

“Dat was de eerste interessante optie die voorbijkwam. Dat we terugkomen in het oude pand aan de oude Breestraat is bovendien een voordeel. Dan zitten we direct weer op een herkenbare locatie.”

Een volledige terugkeer naar Nederland zegt De Slegte volgens Landuyt niet te ambiëren. Een locatie in Amsterdam behoort wel tot de opties. Landuyt:

“We willen heel graag in Amsterdam terugkomen. Maar het vinden van een geschikte locatie is natuurlijk lastig. We hebben geen haast. Het is wachten op een mooie plek en betaalbare huur. We hopen dat er een mooie kans voorbij gaat komen.”

Polare

De Slegte werd in 2012 overgenomen door ProCures, het investeringsbedrijf dat ook de noodlijdende boekhandelketen Selexyz opkocht. Uit deze fusie werd boekhandelketen Polare geboren.

De 16 winkels van die keten gingen begin 2014 failliet en werden voor een bedrag van 2,3 miljoen euro verkocht. Twee jaar daarvoor betaalde investeringsmaatschappij ProCures nog 3,5 miljoen voor de boekhandelketen. Met het wegvallen van Polare verdween De Slegte uit Nederland.

België

België bezit sinds 2014 acht De Slegte-vestigingen. Sinds het faillissement van Polare huurt Jan Bernard de Slegte, de vroegere eigenaar van boekhandelketen De Slegte, acht panden.

Jan Bernard de Slegte heeft eerst de merknaam terug moeten kopen. Daarmee was een bedrag van 75.000 euro gemoeid.