Oud-vicepresident FIFA: bond bemoeide zich met parlementsverkiezingen

Voormalig vice-president Jack Warner van de FIFA.
Voormalig vice-president Jack Warner van de FIFA. Foto Reuters / Andrea De Silva

De FIFA heeft in 2010 invloed uitgeoefend op de parlementsverkiezingen in Trinidad en Tobago. Dat beweerde voormalig vicepresident Jack Warner vannacht tijdens een televisie-uitzending, waarin hij aankondigde met een “stortvloed” aan bewijs te komen. Warner is naar eigen zeggen in het bezit is van documenten die dit verband aantonen.

Deze gegevens, onder meer verklaringen en betaalcheques, heeft hij overgedragen aan zijn advocaten. Zij hebben toestemming om de documenten te delen met de autoriteiten, zo zei Warner volgens persbureau AP. Ook heeft de 72-jarige oud-voetbalbestuurder bewijs van “bepaalde transacties” binnen de FIFA, onder meer gericht aan oud-voorzitter Sepp Blatter.

Flarden van het televisie-interview van Warner.

‘Ik vreesde voor deze dag’

Tijdens het interview benadrukte Warner – zelf afkomstig uit Trinidad en Tobago – dat hij er alles aan zal doen om de fraude bij de FIFA aan het licht te brengen. Hij zei daarover volgens The Guardian:

“Ik heb me altijd stilgehouden uit de angst dat deze dag ooit eens zou aanbreken. Maar dat doe ik vanaf nu niet meer. […] Ik ga niet langer geheimen bewaren voor de mensen die actief bezig zijn met het vernielen van mijn land.”

Warner bood de inwoners van zijn land – een eilandengroep voor de kust van Venezuela –daarnaast zijn excuses aan voor het verzwijgen van de frauduleuze praktijken. Hij zei dat hij, nu alles op straat ligt, “redelijk vreest voor zijn leven.” Maar daar voegde hij niet veel later aan toe:

“Zelfs de dood kan de stortvloed die nu volgt niet tegenhouden. […] Het staat nu vast. Terugkeren op dit besluit is niet meer mogelijk. Dus we moeten het gewoon maar laten gebeuren.”

Over de exacte inhoud van de documenten zei Warner niets. Wel ging hij kort in op het vertrek van Sepp Blatter als FIFA-baas. “Blatter weet waarom hij van de troon viel”, aldus Warner. De vroegere voetbalbestuurder was tot 2011 voorzitter van de Concacaf, de voetbalbond voor Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben.