Mubarak toch vervolgd voor dode demonstranten Arabische Lente

Hosni Mubarak, oud-president van Egypte, wordt toch vervolgd voor het doden van demonstranten in 2011. Eerder werd Mubarak door de rechter vrijgesproken van vervolging, maar het OM in Egypte ging in hoger beroep tegen die uitspraak.

Egyptenaren vieren de verjaardag van oud-president Mubarak.
Egyptenaren vieren de verjaardag van oud-president Mubarak. Foto EPA / Khaled Elfiqi

Hosni Mubarak, oud-president van Egypte, wordt toch vervolgd voor het doden van demonstranten in 2011. Dat meldt persbureau Reuters.

Eerder werd Mubarak door de rechter vrijgesproken van vervolging, maar het OM in Egypte ging in hoger beroep tegen die uitspraak.

Arabische Lente

Eind november 2014 werd Mubarak vrijgesproken van corruptie en betrokkenheid bij de dood van 239 betogers tijdens de opstand van 2011, de Arabische Lente. Technisch gezien werd hij niet vrijgesproken van de dood van de betogers: de rechter trok de aanklacht tegen hem in vanwege een procedurefout. Mubarak was in 2012 twee maanden na zijn medeverdachten, onder wie zijn zoons en oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib Al-Adly, aan het dossier toegevoegd. Dat was bovendien niet volgens de regels gebeurd.

Het proces tegen Mubarak begon in 2011. In 2012 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege de dood van de betogers. Dat vonnis werd een jaar later door een hogere rechtbank vernietigd, die beval dat er een nieuw proces kwam. Daarin werd Mubaraks veroordeling nietig verklaard.

Veroordeeld voor corruptie

Vorige maand werd Mubarak door het hoogste Egyptische gerechtshof ook al tot drie jaar cel veroordeeld voor corruptie. De zaak was een herhaling van een eerder proces, dat van het hoogste Egyptische gerechtshof over moest.

Mubarak en de zoons Gamal en Alaa werden schuldig bevonden aan het verduisteren van publiek geld, dat was bestemd voor de renovatie van de presidentiële paleizen. In plaats daarvan gebruikte de familie de miljoenen om eigen huizen op te knappen. Mubarak werd veroordeeld tot drie jaar cel. Zijn zoons Alaa en Gamal kregen vier jaar cel voor hetzelfde vergrijp.

Het is nog niet duidelijk of de familie Mubarak voor deze zaak nog de gevangenis in moet. De drie hebben na de afzetting van Mubarak, tijdens de Arabische Lente in 2011, waarschijnlijk al in totaal drie jaar vastgezeten.