Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Motie van wantrouwen tegen Van Rijn verworpen, maar steun CDA

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) heeft het beladen Kamerdebat over de problemen met de pgb’s overleefd. Een motie van wantrouwen van de SP haalde geen meerderheid, maar kreeg wel steun van het CDA en GroenLinks. Van Rijn is desondanks “zeer gemotiveerd” om door te gaan met zijn baan.

Van Rijn vanmiddag tijdens het Kamerdebat, met op de voorgrond een aantal Kamerleden.
Van Rijn vanmiddag tijdens het Kamerdebat, met op de voorgrond een aantal Kamerleden. Foto ANP / Bart Maat

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) heeft het beladen Kamerdebat over de problemen met de pgb’s overleefd. Een motie van wantrouwen van de SP haalde geen meerderheid, maar kreeg wel steun van het CDA en GroenLinks. Van Rijn is desondanks “zeer gemotiveerd” om door te gaan met zijn baan.

Voorafgaand aan het debat was het de verwachting dat Van Rijn het heel moeilijk zou krijgen en wel eens de steun van de voltallige oppositie zou kunnen verliezen. D66 was een van de partijen waarvan verwacht werd dat ze een motie van wantrouwen zouden kunnen steunen, maar na “een ongelooflijk moeilijke afweging” koos de partij daar niet voor, lichtte Kamerlid Pia Dijkstra toe. “Het was een dubbeltje op zijn kant”, aldus Dijkstra. “Maar de mensen waar het om gaat, de pgb-houders, zijn op dit moment niet gebaat bij een politieke afrekening.”

Het CDA en GroenLinks dachten daar anders over. Deze partijen steunden voor het eerst een motie van wantrouwen van SP-Kamerlid Renske Leijten, die bij het pgb-debat van 26 maart ook al zo’n motie indiende. Mona Keijzer (CDA) zei dat de staatssecretaris wel spijt betuigd heeft “over hoe het is gegaan, maar niet over wat hij heeft gedaan”. Linda Voortman zegt dat GroenLinks Van Rijn “kans op kans” heeft gegeven, “maar de maat is nu vol en daarom zien we ons helaas genoodzaakt de motie van wantrouwen van te steunen.”

Van Rijn ‘ongelooflijk gemotiveerd’ om door te gaan

Een nederige Van Rijn zei in zijn tweede termijn dat “we alleen maar heel hard kunnen werken om te zorgen dat de problemen worden opgelost”. De staatssecretaris voelt zich “ongelooflijk gemotiveerd” om de klus verder te klaren. Van Rijn ging verder niet in op de motie van wantrouwen. Hij zei wel dat hij het op prijs stelt dat “de meerderheid van de Kamer mij de gelegenheid geeft de problemen ook in de toekomst aan te pakken”.

Van Rijn erkende eerder vandaag in het debat dat er fouten zijn gemaakt bij de invoering van het pgb-systeem. De centralisatie van de uitbetalingen, per 1 januari, was bedoeld om fraude tegen te gaan. Vanaf het begin ontstond echter chaos in de uitvoering: veel zorgverleners werden maanden te laat, of helemaal niet uitbetaald. De staatssecretaris kreeg het niet voor elkaar voor de door de Kamer gestelde deadline van halverwege vorige maand orde op zaken te stellen.

Lees ook: Ons liveverslag van het debat van vandaag, met de belangrijkste zaken uit de inbreng van de Kamer en de beantwoording van Van Rijn.