Utrecht blijft achter besluit tot sluiting van prostitutieramen Zandpad staan

De gemeente Utrecht blijft achter de sluiting van de prostitutie op woonboten aan het Utrechtse Zandpad staan. Dat blijkt uit een reactie op het gisteren gepresenteerde kritische rapport van onderzoekscentrum Ciroc. Volgens de gemeente had „niet ingrijpen betekend dat de gemeente oogluikend mensenhandel toestaat in een legale, vergunde sector”. Utrecht blijft zich hierbij baseren op geheime rapportage, waaruit „zonder meer blijkt dat er bij de exploitanten sprake was van misstanden”. Volgens de onderzoekers heeft de gemeente overhaast en onzorgvuldig gehandeld, en zijn de prostituees er door de sluiting van het Zandpad slechter aan toe. De gemeente heeft bovendien niet gezorgd voor een ‘plan B’ voor de vrouwen. „Ze zijn aan hun lot overgelaten”, zegt hoogleraar Dina Siegel, leider van het onderzoek. „Met de sluiting is raamprostitutie bestreden, niet de mensenhandel.” De gemeente betreurt het dat alle vrouwen die op het Zandpad werkten hun werk kwijtraakten en zal het rapport zorgvuldig bestuderen. (NRC)