Italiaanse politie arresteert 44 verdachten in corruptiezaak migranten

Migranten aan boord van een boot voor de Libische kust, 14 mei 2015.
Migranten aan boord van een boot voor de Libische kust, 14 mei 2015. Foto Reuters

De Italiaanse politie heeft 44 mensen aangehouden wegens corruptie rond de opvang van migranten. Ze worden ervan verdacht onderdeel te zijn van een netwerk van corrupte politici en zakenmensen in Rome, meldt persbureau Reuters.

Volgens de Italiaanse justitie verdeelden de verdachten lucratieve contracten voor de opvang van migranten. Onder hen zijn vooral gemeentebestuurders en ambtenaren uit Rome, maar het netwerk heeft ook vertakkingen naar Sicilië. Het onderzoek van de Italiaanse justitie richt zich op malversaties die plaatshadden toen Gianni Alemanno nog burgemeester van Rome was; tussen 2008 en 2013.

De arrestaties volgen op de ontdekking van een systeem van omkoping en fraude dat vorig jaar aan het licht kwam in het stadsbestuur van Rome. De hoofdstad riep de nationale anticorruptie-autoriteit te hulp om onderzoek te doen. Ondanks de politieke wisseling op het gemeentehuis zijn een aantal ambtenaren op hun post gebleven en sommige organisaties zijn zaken blijven doen met de gemeente.

Hoofdstadmaffia

Eind vorig jaar kwam in Rome een soortgelijk schandaal aan het licht. Misdadigers, bestuurders van openbare bedrijven, politie-agenten, extreemrechtse activisten en politici van verschillende signatuur bleken jarenlang de gemeente te hebben opgelicht, in nauwe samenwerking met een maffiagroep, onder leiding van neo-fascist Massimo Carminati. Justitie noemde de groep de ‘Hoofdstadmaffia’. Tientallen mensen werden gearresteerd. Oud-burgemeester Alemanno behoort tot het honderdtal andere verdachten.

Volgens onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker probeert de georganiseerde misdaad een graantje mee te pikken van de openbare uitgaven van Rome:

“In 2011 en 2012, toen de Arabische lente tot een enorme stroom vluchtelingen leidde, betaalde de overheid per volwassen vluchteling zestig euro per dag voor opvang – twee keer zo veel als nu. Er is dus goed geld mee te verdienen.”

Lees ook: Sluw, corrupt en ze noemden hem de koning van Rome - Massimo Carminati (€)