India opent zijn markt voor Nederlandse appels en peren

India biedt uitkomst voor de afzet van groente en fruit die door de Russische boycot was ingezakt.

Nederland kan vanaf september appels en peren gaan exporteren naar India. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, op bezoek in Delhi, is dat vandaag overeengekomen met de Indiase minister van Landbouw. Met deze exportdeal is volgens Nederland op termijn 15 miljoen euro gemoeid.

De Indiase openstelling voor appels en peren is een belangrijk succes voor de staatssecretaris, ook al gaat het niet meteen om honderden miljoenen euro’s. De Russische importstop op alle groenten en fruit uit landen van de Europese Unie kost de Nederlandse land- en tuinbouwsector zeker 1 miljard euro aan handelswaarde. „Wij hebben beloofd samen met de sector op zoek te gaan naar alternatieve afzetmarkten. We hebben nu een begin gemaakt met toegang op de belangrijke, snel groeiende Indiase markt”, aldus Dijksma. Eerder werd al markttoegang bereikt voor Nederlandse peren in Mexico, Brazilië en China.

Dijksma reisde alvast vooruit naar India. Premier Rutte bezoekt het land morgen en overmorgen. Hij wordt, behalve door Dijksma, vergezeld door minister Ploumen voor Buitenlandse Handel. Een delegatie met vertegenwoordigers van ruim tachtig Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen reist mee.

Marijn Leijten, directeur van The Netherlands Agro Food and Technology Centre in India, juicht de appels- en perendeal toe. „Het lukt Indiase telers nog niet het aanbod en de kwaliteit op peil te houden. Koude opslag en vervoer zijn hier een probleem. Buiten het seizoen zijn appels en peren peperduur en van slechte kwaliteit.”

Volgens Leijten is India de laatste jaren bezig geavanceerde versheidsketens te ontwikkelen, onder meer met hulp van Nederlandse bedrijven, om die problemen te ondervangen. Dat kan uiteindelijk de import afremmen. Dat risico ziet Dijksma niet. „De vraag hier is zo groot, dat er genoeg ruimte is voor binnenlandse en buitenlandse leveranciers. Er is berekend dat de vraag naar groente en fruit hier jaarlijks met 35 procent toeneemt.”

De Indiase groei voor dit jaar wordt geraamd op 7,5 procent – hoger dan de afnemende groei van China. Nederland exporteert nu in totaal voor 1,8 miljard euro per jaar naar India.