Judith Herzberg schrijft met acteurs nieuw toneelstuk

Dichteres en toneelschrijfster Judith Herzberg (1934) schrijft voor het eerst in elf jaar weer een toneelstuk: Hoe echt is echt echt. Ze zal daartoe samenwerken met het jonge Amsterdamse gezelschap de Theatertroep en acteur en regisseur Hans Man in ’t Veld. De première is op 8 januari 2016 in Amsterdam.

Herzberg deed de Theatertroep zelf het verzoek om het stuk als collectief te schrijven. „Op dit moment werk ik ook aan een vervolg op Leedvermaak, het vierde deel”, zegt de schrijfster. „Dat is werk in mijn dooie eentje, ik werk graag in een collectief. Dat de spelers mee schrijven aan de tekst verhoogt het spelelement. Als ik schrijf, schrijf ik voor acteurs, niet voor het publiek. Ik ben altijd benieuwd naar hoe een tekst uiteindelijk tot spel wordt, daar gaat het om.”

De inspiratiebron voor Hoe echt is echt echt vond Herzberg in de Deense film Rent a Family Inc. Daarin verhuurt een Japanse man zich als acteur om de plaats in te nemen van gestorven familieleden. Dubbelrollen vervullen is ook een thema in Herzbergs bekendste toneelstuk Leedvermaak (1982). Dat maakt, geregisseerd door de Nederlandse Eric de Vroedt, dezer dagen furore in het Schauspielhaus Bochum, als Leas Hochzeit.