Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Heb jij al een kantoormoestuin?

Foto Jakob Drenth / b-amsterdam

Iedereen kan boer zijn, is het thema vanaf vandaag bij de Dag van de Stadslandbouw (die gek genoeg drie dagen duurt). Kunnen kantoormensen óók boer zijn?

Lekker met de handen in de aarde

Elke wat grotere stad van Nederland kent wel een hip stadslandbouwproject (of stadsvarken), restaurants koken steeds vaker hun eigen groenten en de succesvolle moestuintjes-actie van de Albert Heijn heeft zelf oogsten helemaal populair gemaakt.

Lees ook: Wat hebben Albert Heijns moestuintjes losgemaakt?

Tegelijkertijd verrijzen dagelijks open kantoortuinen en groene, milieuvriendelijke ruimtes vol verticale tuinen. Voor een “natuurlijk goed gevoel” op het werk, om de eenheid en productiviteit te vergroten na het collectief ontspannen in het groen, of gewoon om mee te gaan in de duurzame trend. Tijd dus voor de kantoormoestuin: met collega’s in de aarde tijdens de lunch.

Het nieuwe dagje op de hei

“Hoe warmer het wordt, hoe scherper de radijsjes worden”, weten ze bij webdesigner QLT Design in Den Haag sinds ze zo’n kantoormoestuin hebben. Eigenaar Gijs van Zijl deelt de tuin op het dak met zijn zes collega’s. Het loopt “ontzettend goed”. Tussen het “sigaretjes roken” door onderhouden ze het tuintje (“beetje mee klooien”). Nu lopen ze aan het eind van elke dag met gietertjes rond en hebben ze voor maanden aan spinazie, tomaten, sla, wortels en bonen.

Vandaag verse radijsjes bij de lunch uit onze moestuin. #mijngroenestad

Een foto die is geplaatst door QLT Design (@qltdesign) op

Ook bij het Haagse New Babylon hebben ze een - wat grotere - kantoormoestuin. Daar zorgt een tuinman ervoor en is de tuin in beheer van het restaurant, “maar iedereen mag komen plukken”.

“Lekker en gevarieerd” eten is dus een reden voor een kantoormoestuin. Maar ook “elkaar beter leren kennen”, zeggen ze bij het Amsterdamse Zuidpark - 3.000 vierkante meter kantoormoestuin. Onder meer Makro huurt daar kantoorruimte en gebruikt de groenten. Bij communicatiebureau Viduro in Horst voelen ze zich “senang” door de moestuin en fruitboomgaard. En dat helpt weer “voor een beter rendement”, zegt directeur Peter Deriks.

“Een oogstdag werkt als een dagje op de hei”, denkt Philip van Traa van GrownDownTown. Hij zit net tussen de planten als we bellen. Op het dak van B.Amsterdam, vroeger hoofdkantoor van IBM. GrownDownTown doet het onderhoud, maar steeds meer werknemers willen even achter hun computer vandaan, en meedoen aan het water geven en eitjes rapen bij de kippen.

Kosten boven baten

Toch is het enthousiasme niet overal even groot. ‘Dakboerin’ Annelies Kuiperin krijgt veel belangstelling, maar weinig van bedrijven. Die vragen zich sinds de crisis vooral af “hoe ze alles rond moeten krijgen”. Onno Bakkers van Mijn Groene Stad ziet eerder zorginstellingen dan bedrijven aankloppen. En ook bij Jonkers Hoveniers en Groendak krijgen ze wel interesse voor decoratieve kantoortuinen, maar geen kantoormoestuinen.

Deels omdat een moestuin zwaar is. Drie- tot vierhonderd kilo per vierkante meter, waar veel daken maximaal honderd aankunnen. Deels omdat het meer moeite kost. Er is vooral interesse met mooi weer, zeggen ze bij B.Amsterdam. Het is moeilijk om echt iedereen mee te krijgen, bij Zuidpark. Plus: het is lastig te beheren, zegt Bakkers. Ingenieur Jan-Eelco Jansma van de Universiteit Wageningen, gespecialiseerd in stadslandbouw, vat samen: het ligt “economisch moeilijk”. De baten van een kantoormoestuin zijn niet direct te zien, terwijl het wel geld en moeite kost.