Tom-Jan Meeus (NRC) krijgt Anne Vondelingprijs

NRC-redacteur Tom-Jan Meeus krijgt de Anne Vondelingprijs 2014 voor politieke verslaggeving. Deze prijs is vernoemd naar de voormalige Tweede Kamervoorzitter en minister Anne Vondeling (PvdA) en heeft tot doel helder geschreven politieke journalistiek te bevorderen.

Tom-Jan Meeus kwam als beste naar voren uit negen inzendingen en nominaties voor de prijs. De jury is van oordeel dat de rubriek ‘Haagse invloeden’ van Tom-Jan Meeus in NRC Weekend „is uitgegroeid tot een genre op zich”. Meeus beschrijft wekelijks wat er zich afspeelt achter de Haagse politiek.

De Brabantse boerenzoon Tom-Jan Meeus (1961) trad in 1990 in dienst van NRC Handelsblad en maakte vooral furore als onderzoeksjournalist. In 1996 werd hij samen met Marcel Haenen genomineerd voor de Prijs van de Dagbladjournalistiek (tegenwoordig De Tegel geheten) voor de verslaggeving over de IRT-affaire.

In 2005 werd Meeus benoemd tot correspondent in de VS. Hij maakte er de opkomst en overwinning mee van Barack Obama. Sinds 2012 werkt Meeus op de politieke redactie van NRC. Vorig jaar werd zijn rubriek ook genomineerd voor een Tegel in de categorie achtergrondverhalen. „Alles is relatief” is zijn motto op Twitter (bijna negenduizend volgers). (NRC)