Griekenland betaalt IMF-leningen aan einde van de maand in één keer terug

Griekenland heeft de terugbetaling van een lening door een obscure IMF-bepaling uitgesteld tot aan het einde van deze maand.
Griekenland heeft de terugbetaling van een lening door een obscure IMF-bepaling uitgesteld tot aan het einde van deze maand. Foto: ANP/EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Griekenland gaat alle betalingen voor deze maand op 30 juni voldoen. Daardoor hoeft het land morgen niet meer een tranche van 300 miljoen terug te betalen. Vannacht leek het er nog op dat Griekenland wél dat bedrag ging overboeken.

Dat meldt het IMF vanavond nadat een verzoek tot bundeling door de Griekse centrale bank is ingediend. Het bedrag moet onder het nieuwe plan op 30 juni voldaan zijn.

Twitter avatar IMFNews IMF IMF spokesman: Greek authorities informed the Fund today that they plan to bundle the country’s June payments into one -- due June 30.

Het gaat dan om 1,6 miljard euro. Dat bedrag bestaat dan uit vier tranches die Griekenland deze maand moet betalen, inclusief de 300 miljoen van morgen. NRC-correspondent Stéphane Alonso:

“Dit mag en is geheel volgens het boekje. Het is echter wel heel bijzonder. Alleen Zambia ging Griekenland voor.”

Een woordvoerder van het IMF liet tijdens een eerdere persconferentie al weten dat Griekenland in zijn recht staat om van deze bepaling gebruik te maken.

Er leek eerst nog betaald te worden

Op basis van een bepaling uit de late jaren zeventig mag een lid van het IMF betalingen laten bundelen en die aan het einde van een kalendermaand voldoen. De bepaling werd toentertijd doorgevoerd omdat er administratieve problemen konden zijn als een land meerdere betalingen in een maand moest doen. Alleen Zambia heeft van die bepaling gebruik gemaakt, in de jaren tachtig.

De afgelopen paar dagen is koortsachtig onderhandeld tussen Griekenland en schuldeisers om tot een akkoord te komen over terugbetaling van de lening. Aanvankelijk heerste er nog optimisme over de gesprekken die vannacht werden afgerond.

Inzet daarbij zijn onder andere de strenge begrotingsregels die de schuldeisers aan Griekenland opleggen. Tsipras wil dat die regels soepeler worden, aangezien het land al een reeks ingrijpende bezuinigingen heeft moeten doorvoeren. De terugbetaling van de 300 miljoen euro van morgen hing samen met die onderhandelingen.

Tsipras liet afgelopen nacht nog weten dat dat bedrag terugbetaald zal worden. Dat wordt nu dus 30 juni. Alonso:

“Betekent deze stap nu dat Griekenland die 300 miljoen niet heeft, of dat het land druk wil uitoefenen in de onderhandelingen?”

Lees ook op NRC Q: Gaat Griekenland nu voor het eerst wanbetalen?