Griekenland en schuldeisers zijn optimistisch over schuldendeal

De Griekse premier Tsipras (links) samen met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.
De Griekse premier Tsipras (links) samen met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Foto EPA / Julien Warnand

Griekenland en zijn schuldeisers hebben vannacht een voorzichtig stapje gezet op weg naar een overeenkomst over het afbetalen van de Griekse schulden. Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras is zo’n deal “in zicht” na het overleg van vannacht. Ook de Europese Commissie sprak volgens Reuters van een “constructief overleg”.

Tijdens de bijeenkomst van vannacht hebben de betrokken partijen gewerkt aan het “begrijpen van elkaars positie”, zo liet de Commissie na afloop weten. De komende dagen overleggen de Grieken verder met de schuldeisers – naast de Europese Commissie ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Tsipras: bijna akkoord over nieuwe begrotingseisen

Tsipras heeft goede hoop dat die vervolggesprekken resultaat opleveren, zo zei hij na het overleg in Brussel, dat rond 01.00 uur eindigde. De Griekse premier hoopt daarbij onder meer de stevige begrotingseisen van de schuldeisers wat te kunnen afzwakken. In dat geval hoeft het land minder te bezuinigen.

De geldschieters van Griekenland houden voorlopig vast aan de begrotingsdoelen, die een voorwaarde zijn voor verdere financiële steun aan Griekenland. Tsipras denkt echter dat beide partijen op dat gebied dichter bij elkaar kunnen komen:

“We zijn heel dicht bij een akkoord over het begrotingsoverschot. Dat betekent dat beide partijen het eens zijn dat we door kunnen gaan zonder de harde bezuinigingsmaatregelen van het verleden.”

Griekenland gaat IMF betalen

Het optimisme over een overeenkomst maakt dat Griekenland morgen gewoon de verschuldigde 300 miljoen euro aan het IMF betaalt. Een woordvoerder van Syriza, de regeringspartij van Tsipras, liet gisteren nog weten dat Athene niets zou betalen als er geen uitzicht was op een schuldenakkoord. Vannacht zei Tsipras daarover:

“Maak je geen zorgen. We hebben al 7,5 miljard afbetaald, dus we gaan gewoon door.”

De 300 miljoen is het eerste deel van de pakweg 1,6 miljard euro die het land deze maand aan het IMF moet betalen. Ondertussen wacht het land op een nieuw steunpakket uit Europa. Dat geld ligt volgens Brussel klaar, maar dan moeten de Grieken zich wel eerst houden aan eerdere afspraken om de begroting op orde te brengen.

Lees ook op NRC Q: Gaat Griekenland nu voor het eerst wanbetalen?