Geef ons jonge duim- tikkers een platform

Vertrekkend opiniechef Maarten Huygen schrijft over het ‘duimtikken’ (30/5). Steeds meer mensen nemen nieuws tot zich via mobiele apparaten en reageren via korte berichten en uitgesproken meningen. Huygen vraagt zich af wat de opiniepagina van vandaag nog voor nut heeft als je binnen een paar seconden op internet je mening kan geven.

Ik begrijp wat hij bedoelt, sterker nog: ik ben opgegroeid in een wereld waarin de telefoon voor mij belangrijker is en bovendien sneller en makkelijker te gebruiken is dan de krant. Maar ik proef ook kritiek op (jonge) mensen die hun telefoon gebruiken als een nieuwe, ongenuanceerde brievenrubriek van de oude krant.

Het verbaast me dat uitgerekend NRC haar nieuwe abonnees een Iphone 6 of een Ipad-mini aanbiedt. Dat zou een chef opinie aan het denken moeten zetten. En hem moeten uitdagen om met een opinieplatform voor ‘duimtikkers’ te komen waarop die generatie lezers wordt uitgenodigd om in het kort en goed geschreven zijn mening te geven. Ik kijk er naar uit. Op mijn mobiele telefoon.

15 jaar, Rotterdam