Forse kritiek oppositiepartijen op Van Rijn in pgb-debat

Staatssecretaris Martin van Rijn (rechts) en staatssecretaris Jetta Klijnsma tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanhoudende problemen met de pgb's.
Staatssecretaris Martin van Rijn (rechts) en staatssecretaris Jetta Klijnsma tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanhoudende problemen met de pgb's. Foto ANP / Martijn Beekman

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben vanochtend forse kritiek geuit op de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb) en de rol van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) daarin. De verwachting is dat Van Rijn het debat overleeft, maar een breed gesteunde motie van wantrouwen van de oppositie dreigt.

Sinds begin dit jaar is door een centralisatie de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de uitbetaling van de pgb’s. Vanaf het begin ontstond echter chaos in de uitvoering: veel zorgverleners werden maanden te laat, of helemaal niet uitbetaald. De Kamer gaf Van Rijn tot 15 mei de tijd om de problemen met de pgb’s aan te pakken, maar die waren op dat moment nog niet voorbij. Wel liet Van Rijn weten dat inmiddels 95 procent van alle hulpverleners voor wie de declaraties “correct” zijn ingediend op tijd betaald zou worden, maar dat cijfer wordt door experts en betrokkenen in twijfel getrokken.

‘Van Rijn moet vandaag eerlijk verhaal houden’

Kamerlid Pia Dijkstra (D66) kwam als aanvrager van het debat als eerste aan het woord. Zij stelde Van Rijn de deadline van 15 mei voor het oplossen van de problemen en zei zojuist dat het voor haar daarom de vraag is of zij nog vertrouwen kan houden in Van Rijn. Zijn beantwoording en overtuigingskracht in het debat van vandaag geven daarbij de doorslag, aldus Dijkstra. SP-Kamerlid Renske Leijten riep Van Rijn op vandaag een eerlijker en realistischer verhaal over de problemen met de pgb’s te houden. “Want aan een staatssecretaris die zegt: ga rustig slapen, er is niets aan de hand, hebben wij helemaal niets.”

Voor CDA-Kamerlid Mona Keijzer is de belangrijkste vraag van het debat waar Van Rijn het op baseert dat de uitbetalingen van de pgb’s “grotendeels op orde zijn”. ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber laat nog in het midden of de CU het vertrouwen in Van Rijn opzegt. “Het is aan de staatssecretaris om de ChristenUnie ervan te overtuigen dat hij degene is die deze klus gaat fixen”, aldus Dik-Faber. De SGP lijkt de enige oppositiepartij die Van Rijn op voorhand lijkt te steunen. Fractievoorzitter Van der Staaij zei dat er de afgelopen tijd vooruitgang is geboekt, maar dat er nog veel problemen zijn om aan te pakken.

Verwachting is dat Van Rijn aanblijft

Of er een motie van wantrouwen komt en hoeveel oppositiepartijen die zouden steunen, is nog onduidelijk. Van Rijn nam eerder het standpunt in dat steun van de oppositie voor hem elementair was om zijn zorghervormingen met voldoende gezag uit te voeren, maar in de coalitie en in de omgeving van Van Rijn wordt nu beaamd dat hij zijn positie heeft herzien: hij is van plan óók aan te blijven wanneer de voltallige oppositie een motie van wantrouwen tegen hem steunt.

Coalitiepartijen VVD en PvdA steunen Van Rijn onvoorwaardelijk. De afgelopen tijd is door alle betrokkenen “keihard gewerkt om de problemen met de pgb aan te pakken”, vindt Kamerlid Otwin van Dijk. Kamerlid Sjoerd Potters heeft de indruk dat het betalingsproces “steeds soeper verloopt”.

Volg het debat de rest van de dag live op onze site en lees ook de voorbeschouwing ‘Kamer praat over pgb’s. Het is chaos, maar Van Rijn zal overleven’. Live kijken naar het debat kan via NPO Politiek.