‘FIFA betaalde Ierse voetbalbond 5 miljoen na mislopen WK 2010’

De beruchte handsbal van Henry.
De beruchte handsbal van Henry. Foto EPA / Philippe Lecoeur

De FIFA heeft de Ierse voetbalbond FAI geld betaald nadat het land in 2009 het WK voetbal van het daaropvolgende jaar misliep. De wereldvoetbalbond hoopte zo te voorkomen dat het zou worden aangeklaagd nadat de Ieren een omstreden kwalificatiewedstrijd van Frankrijk verloren.

Dat heeft FAI-voorzitter John Delaney vandaag laten weten, meldt de Ierse staatszender RTE. Ierland werd in 2009 uitgeschakeld door Frankrijk in de beslissende kwalificatiewedstrijd. De beslissende goal, waardoor de Fransen wonnen, werd echter gemaakt na een handsbal van Thierry Henry. Daardoor mochten de Ieren niet deelnemen aan het WK in Zuid-Afrika.

De arbiter en zijn grensrechters keurden het doelpunt goed omdat ze de overtreding van Henry niet hadden gezien. Laatstgenoemde gaf na de wedstrijd onmiddellijk toe dat hij hands had gemaakt. Delaney wilde vanwege zijn geheimhoudingsplicht niet zeggen om hoeveel geld het gaat, maar vermoedelijk gaat het om 5 miljoen euro.

Bekijk hier de overtreding van Henry tijdens de kwalificatiewedstrijd:

Schandalen

De FIFA is de afgelopen weken geplaagd door meerdere schandalen. Eind mei arresteerde de FBI zes FIFA-medewerkers op verdenking van corruptie. Tegen nog eens zes anderen heeft Interpol momenteel een arrestatiebevel uitstaan. Oud-bestuurder van de FIFA en kroongetuige Chuck Blazer bekende gisteren dat er tijdens de toewijzingen van de WK’s in 1998 (Frankrijk) en 2010 (Zuid-Afrika) sprake was van omkoping.

De FBI is begonnen met een groot onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. Mede om die reden maakte FIFA-voorzitter Sepp Blatter bekend dat hij opstapt, nadat hij vrijdag nog was herkozen. Ook bij het toekennen van de WK’s in 2018 (Rusland) en in 2022 (Qatar) zouden mogelijk steekpenningen zijn betaald.