Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

‘Toen explodeerde de hemel’ - op ayahuasca-trainingskamp

De drank wordt geprepareerd.
De drank wordt geprepareerd. Schermafbeelding CNN

De drug ayahuasca lijkt recent aan een opmars bezig. De theebladeren uit het Amazonegebied schijnen onder de juiste begeleiding een heilzame en helende ervaring te geven. In het Peruaanse kamp Inkankana, buiten Iquitos, worden tientallen coaches opgeleid in het geven van dit soort sessies.

Ayahuasca betekent zoiets als ‘de liaan van de ziel’. De ceremoniële drank die al eeuwenlang wordt getrokken van de bladeren en lianen in het Amazonegebied wordt oorspronkelijk gebruikt om tijdens religieuze ceremonies om het kwaad te verdrijven. Wie het drinkt kan flinke hallucinaties verwachten.

Nathan Thornburg, die schrijft voor het reisblog Roads & Kingdoms, bezocht het kamp waar Carlos Tanner samen met medicijnman Don Enrique, Tanner’s Ayahuasca Foundation runt. De trainers in opleiding leren hoe de drank te bereiden, welke liedjes erbij gezongen moeten worden, hoe de rook daarna in iemands gezicht moet worden geblazen en tal van andere sjamanistische riten en gebruiken.

Bekijk hier een reportage van CCN over de drug:

Can you feel the love tonight

Iedere nacht wordt er stevig gehallucineerd, er wordt gezongen en overgegeven. Thornburgh wilde aanvankelijk zelf niet meedoen en de drug niet nemen. Zijn laatste ervaring met paddo’s een decennium ervoor was zo’n hel dat hij daarna psychedelica niet meer durfde aan te raken. Toch gaat hij na een gesprek met de sjamaan overstag. En wat volgt is een heftige visionaire trip waarin de journalist overvallen wordt door een diep, diep gevoel van liefde.

Als later kanker bij hem wordt ontdekt, krijgt Thornburgh een behandeling die in alles haaks staat op zijn alternatieve ervaring met ayahuasca. En hij mist het allesoverweldigende gevoel van de drug:

My year in cancer treatment was like a drawn-out version of the second ayahuasca ceremony: a long slog through fear and nausea and death-fixation and back out again. But I had none of the other tools that ayahuasca lavishes on you. I knew I was loved—my people stood by me fiercely throughout—but I couldn’t feel the totality of love the way I did on ayahuasca.

Lees het hele verhaal inclusief (Vines, geluidsfragmenten en filmpjes) The Root of All Things van Nathan Thornburg bij Roads & Kingdoms (3616 woorden, leestijd een kwartier.

Santo Daime kerk mag het in Nederland schenken

In Nederland staat ayahuasca op de lijst 1 van de opiumwet, al heeft een Braziliaanse kerk toestemming om de drank te schenken als onderdeel van de religieuze belijdenis. Ondanks dat het verboden is, zijn er tal van coaches en spiritualisten die ayahuascatrips aanbieden.

Nrc.next-redacteur Thomas Rueb probeerde de drug onlangs ook ergens uit in de bossen van Noord-Brabant. Het was voor hem geen pretje.

Lees: het artikel ‘Leren van de thee’.