Een gekookte aardappel, graag

We lijken nog meer op apen dan we al dachten. De nieuwste overeenkomst: een voorkeur voor gekookt voedsel.

Foto Jaime Saldarriaga / REUTERS

Als ze wisten hoe ze het voor elkaar moesten krijgen, zouden chimpansees hun eten het liefst koken. Twee Amerikaanse biologen beschreven gisteren in Proceedings of the Royal Society B dat chimpansees gekookte aardappelen lekkerder vinden dan rauwe. En dat ze rauw voedsel bewaren om het later in een apparaat te stoppen dat het eten voor hen kookt.

De chimpansees hoefden hun eten niet zelf te koken. Het ‘kookapparaat’ in de experimenten was een kom met dubbele bodem. Als een chimpansee een rauw aardappelschijfje in de kom stopte, schudden de onderzoekers even en haalden ze onder uit de kom een gekookte aardappel tevoorschijn.

Chimpansees plaatsten rauwe aardappelschijfjes vaker in het kookkommetje dan dat ze die direct opaten. En ze snapten ook dat ze er ander voedsel mee konden koken: ook wortels gingen in de kom. De chimps waren zelfs bereid om aardappels drie minuten te bewaren voordat ze die konden koken.

Wat de biologen betreft, zijn de chimpansees daarmee geslaagd voor de kooktest. Want geduldig wachten tot je iets hebt dat lekkerder is dan wat je had, dát is koken.

Als chimpansees het concept koken al begrijpen, moeten onze voorouders al snel na de ontdekking van het vuur zijn begonnen met koken. Volgens primatoloog Richard Wrangham was dat een belangrijke stap in de menselijke evolutie. Gekookt voedsel is vele malen voedzamer dan rauw voedsel. Met een pan op het vuur, konden de hersenen van kokende mensen groter groeien dan ooit tevoren.