Dodental explosie benzinestation Ghana stijgt naar 150

De brandweer spuit nog water over smeulende resten van het tankstation.
De brandweer spuit nog water over smeulende resten van het tankstation. Foto AP/Christian Thompson)

Het dodental van de explosie in een pompstation in de Ghanese hoofdstad Accra is opgelopen naar 150 mensen. Vanmorgen stond het dodental nog op 78 mensen. President Mahama heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

De explosie werd veroorzaakt door een brand die uitbrak in een nabijgelegen vrachtwagenterminal. Door overstromingen, Accra wordt de laatste dagen last van flinke regenval, stroomde brandstof naar de brand, wat een grote explosie veroorzaakte. De brand verspreidde zich daarna snel naar de omliggende gebouwen.

Op tv-beelden is te zien hoe de lichamen in de laadbak van vrachtwagens worden opgestapeld. In het tankstation waren veel mensen aanwezig die schuilden voor een hevige regenbui. Het pompstation ligt ook in een druk deel van de stad, nabij busterminals en veel kantoren in de buurt. Een groot deel van de stad zat vandaag zonder stroom door de wateroverlast. De president heeft gezegd dat de regering miljoenen beschikbaar zal stellen om de schade te herstellen.

Er is veel kritiek op de regering die niet genoeg zou doen om de infrastructuur te repareren na de overstromingen. Het afwateringssysteem van Accra is niet afdoende om de grote hoeveelheden water aan te kunnen.