Dodental bootramp China loopt op naar 77 - gevreesd voor nog 360 doden

Reddingswerkers laten een bootje te water.
Reddingswerkers laten een bootje te water. Foto EPA / Yuan Zheng

Bij zoek- en reddingswerkzaamheden na de bootramp in China afgelopen maandagnacht zijn inmiddels 77 lichamen geborgen. Zeker veertien mensen hebben het incident overleefd, nog meer dan 360 mensen worden vermist. Dat hebben de Chinese autoriteiten laten weten.

Er wordt gevreesd dat de honderden vermisten allemaal zijn omgekomen. Een woordvoerder van het ministerie van Transport liet vandaag weten dat de kans dat er nog overlevenden uit het wrak gehaald worden “erg klein” is.

Beijing beloofde vandaag openheid van zaken te geven bij het onderzoek naar het zinken van cruiseschip Dongfangzhixing (‘Oostelijke Ster’). Vandaag heeft president Xi Jinping een speciale vergadering belegd met het Staand Comité van het Politbureau van de Communistische Partij, het hoogste machtsorgaan in het land. Een woordvoerder van het ministerie van Transport:

“We zullen nooit fouten ontkennen en we zullen niets afschermen.”

Werkzaamheden

Vandaag wordt begonnen met het weer rechtop zetten van het gekapseisde schip. Dat heeft staatspersbureau Xinhua laten weten op basis van het ministerie van Transport. Eerder begonnen reddingswerkers met het boren van kleine gaten in de onderzijde van het schip.

De kapitein van het schip overleefde de ramp. Hij en de hoofdingenieur zijn in hechtenis genomen en worden ondervraagd door de autoriteiten. Uit vooronderzoek bleek dat het schip niet te zwaar beladen was en dat er voldoende reddingsvesten aan boord waren. Over de oorzaak van de ramp tasten autoriteiten nog in het duister.

Boze familieleden breken door politieblokkade

Enkele uren daarvoor waren familieleden en vrienden van de opvarenden door een politieblokkade heen gebroken. Een groep van zo’n vijftig mensen was naar de rampplek afgereisd omdat ze vinden dat de autoriteiten hen te weinig informatie verschaffen.

Taxichauffeurs werden door de autoriteiten verzocht om familieleden niet naar het crematorium te vervoeren, waar de lichamen van de slachtoffers zijn geborgen. Evengoed wisten enkele personen het crematorium te bereiken. Zij eisen dat de overheid namen vrijgeeft van de slachtoffers en de overlevenden.

Cao Feng, wiens ouders aan boord van de Dongfangzhixing waren:

“Op dit moment spreidt de overheid een volledig apathische houding tentoon. We willen gewoon dichterbij onze dierbaren zijn.”

In twee minuten gezonken

De Dongfangzhixing zonk in de nacht van maandag op dinsdag in twee minuten tijd in de rivier Yangtse nadat het in een cycloon was gevaren. Aan boord waren 458 mensen - 406 passagiers, vijf reisbureaumedewerkers en 47 bemanningsleden. Er zouden voornamelijk gepensioneerde personen van tussen de 50 en 80 jaar hebben meegevaren.

Bij de zoektocht naar overlevenden van de bootramp zijn meer dan 50 boten en 3.000 mensen betrokken. Het gebied waar het schip zonk wordt geteisterd door stormachtig weer, met hevige regenval en zware windstoten. Die weersomstandigheden bemoeilijken de zoektocht van de reddingsteams aanzienlijk.

Lees ook: Hoe China rampnieuws zorgvuldig regisseert (€)