Ulrich Seidl – A director at work

De Oostenrijkse provocateur Ulrich Seidl (1952) maakt geen vrolijke producties. Zijn confronterende films en documentaires (waaronder Hundstage en de Paradies-trilogie) gaan over de wrede achterkant van het leven, de duisternis die doorgaans verborgen blijft achter de façade die mensen optrekken. „Mijn films moeten de kijker verstoren. Ik wil dat mensen anders de bioscoop uitkomen dan ze erin gegaan zijn”, zei hij eerder in een interview met NRC. Voor Ulrich Seidl – A director at work ( 2014) mocht regisseur Constantin Wulff meekijken op de set van Seidls nieuwste film Im Keller. Hierin portretteert Seidl zijn landgenoten in hun grote kelders – een plek van „donkerte, angst en misdrijven”. We zien hoe de regisseur te werk gaat: rustig, maar ook streng. Naast Seidl zelf komen acteurs en zijn vrouw en medescenariste Veronika Franz aan het woord. Im Keller is een ‘hybride documentaire’, waarin mensen zichzelf spelen. Daarmee vervaagt de grens tussen fictie en documentaire. Seidl over zijninteresse in sombere onderwerpen: „Geluk bestaat ook, maar daar valt niet zoveel over te vertellen. Je moet vertellen over het zoeken naar geluk. En het mislukken.”