Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

NS onder de loep door waakhond

Er komt steeds meer nieuwe en voor de NS beschadigende informatie naar buiten over de aanbesteding van het bus- en treinvervoer in Limburgs, schrijft de Volkskrant. Volgens toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de NS bewust gevoelige details van andere vervoersbedrijven gelekt naar meedingende dochteronderneming Abellio en zo hun concurrentiepositie bevoordeeld.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, en aandeelhouder van de NS, spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van een “ernstige” situatie en wil dat deze zaak “buitengewoon serieus” behandeld wordt. De FNV spreek van “geblunder” en eist dat topman Timo Huges opstapt. Dijsselbloem wacht nieuw onderzoek af van ACM, maar zoals de Volkskrant schrijft: de toon van de waakhond belooft weinig goeds.

Topman Huges laat in een reactie weten mee te willen werken met de onderzoeken van ACM en laat weten dat zijn bedrijf misstappen heeft gemaakt die hij “ten zeerste” betreurt. Volgens het FNV laat deze bekentenis van Huges zien dat leiderschap ontbreekt bij de NS.

Belastingdienst laat kleine vissen gaan

Tegen ondernemers met een btw-schuld van minder dan 50.000 euro is de Belastingdienst niet zo streng. Dat schrijft de Telegraaf op basis van een wob-verzoek van fiscalist Pieter Kok.

Deze kleine schuldenaren krijgen een boete van 10 procent van het daadwerkelijke bedrag dat zij nog moeten betalen. Pas als de grens van een halve ton overschreden wordt, dan neemt de Belastingdienst de zaak nauwkeurig onder de loep. Is er opzet in het spel dan kan de ondernemer een verzuimboete tot 100 procent van zijn of haar schuld verwachten, met daar bovenop nog eens een boete voor het achterhouden van informatie.

In reactie op de door Kok onthulde methode van de Belastingdienst laat de fiscus weten dat het vooral achter “grote vissen” aanzit.

Wiebes zit achter Brussel aan

Nederland zet op Europees niveau in op striktere fiscale verplichtingen voor multinationals, kopt het FD. Ons land wil dat de Europese Commissie vaart zet achter het transparanter maken van de financiën van internationale bedrijven.

Volgens staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes kan belastingontduiking beter onderzocht én tegengegaan worden als de cijfers van multinationals per land gepubliceerd worden. Het zou moeten gaan om bedrijven die meer dan 750 miljoen euro omzet draaien. Wiebes poogt via een brief aan eurocommissaris Jonathan Hill de besluitvorming in Brussel onder druk te zetten.