De Wrap: hoe bak je de perfecte biefstuk en groenten zijn in opmars

Diverse groentes tijdens een groentecongres, georganiseerd in maart van dit jaar in Rotterdam door de zorgsector en de groente en fruitsector.
Diverse groentes tijdens een groentecongres, georganiseerd in maart van dit jaar in Rotterdam door de zorgsector en de groente en fruitsector. Foto ANP/Lex van Lieshout

Hoe bak je de perfecte biefstuk? Wat weet je over melk? En wist je dat de salade niçoise aan een comeback bezig is? In de nieuwe rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken. Want eten en drinken moeten we toch, dus waarom zouden we het niet lekker maken?

Een wrap wordt pas lekker als hij bestaat uit meerdere ingrediënten: vlees of vis, groenten, sauzen, toppings als kaas en jalapeños. Zo werkt deze rubriek ook: telkens zullen er meerdere items over eten of drinken aan bod komen - samen maken ze elke week De Wrap.

Biefstuk bakken in de finale van Masterchef

Nog één dag en dat weten we wie de nieuwe Masterchef Holland is. Het programma van SBS6 is deze week bezig aan de finaleweek en de drie heren Stan, Gary en Naresh moeten nog één keer laten zien waarom zij de beste amateurkoks van Nederland zijn. Vandaag op het programma: de perfecte biefstuk. Daar is alleen hoog vuur, veel boter, kort bakken en even laten rusten voor nodig, zeggen sommige experts. Klinkt gemakkelijk, maar alleen al het feit dat er een site speciaal voor het bakken van biefstuk bestaat, doet anders vermoeden. Eens kijken hoe dat de kandidaten vergaat.

Wie er een fijne rode wijn bij wil, daar heeft wijnrecensent Harold Hamersma de juiste tips voor. En zijn collega Ronald Hoeben kan en passant laten zien hoe je een perfecte ribeye maakt. Mocht je er niet aan willen beginnen, dan is de biefstuk in restaurant Loetje volgens NRC-recensent Joël Broekaert “perfect” (€) om je geld aan uit te geven.

De zomer is in zicht, en dus de salades ook

Ook al laat het goede weer nog even op zich wachten, de zomer komt eraan. De periode waarin niets beter combineert met een fijn drankje op het terras of in de tuin dan een smaakvolle salade. De misschien wel bekendste variant - de salade niçoise - is dit jaar aan een comeback bezig. In vernieuwde vorm, dat wel. De eieren, ansjovis, tonijn, groenten en olijven zijn gebleven, maar de nouveau niçoise presenteert ze net even anders. Zoals tonijnsalade met ei op olijvenbrood, iets wat veel wegheeft van de klassieke pan bagnat. Wie het niet zelf wil maken kan deze zomer bij The Duchess in Amsterdam terecht, waar naar eigen zeggen volgens de Nouveau-Niçoise Cuisine gekookt zal worden. Geen zin in niçoise? Dan zijn deze Bulgursalade of de Waldorf salad misschien meer iets voor jou.

Genoeg gegeten? Kijken kan ook!

De naderende zomer betekent ook dat er een nieuwe editie van het Food Filmfestival voor de deur staat. Het is alweer vijf jaar geleden dat dit festival, waar je kunt kijken naar eten, proeven van eten en zelf eten kunt maken, zijn inaugurele editie beleefde. Dat wordt gevierd met een landelijke editie, waarbij dit jaar niet alleen Amsterdam, maar ook Den Haag, Groningen, Utrecht en Wageningen worden aangedaan. Het begint vrijdag 5 juni in Groningen met het thema ‘Melk‘. Wie wil proeven - we noemen kaas, gewoon een glaasje ijskoude halfvolle melk maar ook couscous - en alles wil weten over wat het vervallen van het Europese melkquotum betekent voor de Nederlandse industrie, die moet in vrijdagavond in Het Paleis in Groningen zijn.

Groente is hip

Het is niet moeilijk de voordelen van groente ten opzichte van vlees op te noemen: het is milieuvriendelijker, duurzamer, goedkoper en bovenal meestal een stuk gezonder. Maar toch was er voor het vlees altijd een hoofdrol op het bord weggelegd. De groenten moesten zich schikken in een bijrol. Dat is nu langzamerhand aan het veranderen. Steeds meer koks draaien het principe om: het groenteaanbod leidt de dans. Veel restaurants hebben eigen groentetuintjes, bloemkool wordt gefermenteerd en komkommer bakt (€) men op de huid. NRC-recensenten Joël Broekaert en Ronald Hoeben selecteerden twintig restaurants die fantastische groenten klaarmaken en zetten ze onlangs op een rijtje in een restaurantgids. Een kleine greep uit het aanbod:

  • ‘T Diekhuus in het Gelderse Terwolde is een restaurant waar zelfs het onkruid uit de moestuin wordt gebruikt op het bord. De brandnetelkussentjes met paardebloemgelei zijn fris en ijzerig.
  • Midden tussen de kantoorgebouwen op de Zuidas in Amsterdam ligt een groentetuintje. Het hoort bij restaurant Bolenius. Niet goedkoop, maar de lente-ui die drie keer egaal is gegaard, geroosterd en vacuüm is getrokken is het bezoek waard.
  • Wie bij Vork&Mes in Hoofddorp gaat eten, moet geen fratsen verwachten in het Haarlemmermeerse bos. Wel een volwassen zeewiersalade, die samen met sla, radijs, appel en mosterddressing een prettige diepgang heeft.
  • De bieten groeien naast je tafel in restaurant Wannee in Leeuwarden. Meesterkok Albert Kooy kookt er volgens het 80/20 principe. Raad eens welk percentage voor de groente is? Neem hier een hap uit een bitterbal, en je komt erachter dat hij gevuld is met stamppot en appeltjes.

Nieuwsgierig geworden? De hele restaurantgids zat bij de zaterdagkrant van 23 mei (€). En de gids is ook te downloaden als e-book.