Camiel Eurlings in dienst bij American Express

Camiel Eurlings, voormalig Minister van Verkeer en Waterstaat, verschijnt voor de parlementaire enquêtecommissie.
Camiel Eurlings, voormalig Minister van Verkeer en Waterstaat, verschijnt voor de parlementaire enquêtecommissie. Foto ANP / Bart Maat

Camiel Eurlings, voormalig topman van KLM en oud-minister van Verkeer en Waterstaat, werkt nu als bestuurder bij creditcardmaatschappij American Express. Dat maakt hij bekend op de netwerksite LinkedIn. Eurlings schrijft dat hij al sinds januari in dienst is bij het bedrijf, maar dat was nog niet algemeen bekend.

Eurlings vertrok in oktober 2014 als bestuurder bij KLM, na kritiek op zijn functioneren. Hij zou de Nederlandse belangen binnen het Frans-Nederlandse concern KLM-Air France niet goed hebben verdedigd.

Onderzoek naar Fyra-debacle

Vorige week moest Eurlings als oud-verkeersminister verschijnen voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Hij zei toen dat hij jarenlang geen informatie kreeg van de NS over de slechte financiële situatie van de hogesnelheidslijn en de Fyra.

Het was zijn eerste publieke optreden sinds zijn gedwongen vertrek als topman van KLM. In zijn ministertijd - van februari 2007 tot oktober 2010 - vond hij het gedrag van de NS “onacceptabel en maatschappelijk onverantwoord”.

Dat verwijt slaat op het achterhouden van financiële informatie over High Speed Alliance (HSA), het dochterbedrijf van de NS dat de hogesnelheidslijn exploiteerde. Alle partijen wisten dat die exploitatie uiterst moeizaam of zelfs onmogelijk was door het veel te hoge concessiebedrag: HSA moest jaarlijks 178 miljoen, later 148 miljoen euro betalen aan de staat.

Maar hoe HSA er precies voorstond was onduidelijk voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Jarenlang weigerden NS en HSA de echte cijfers te geven, bleek uit de verhoren van Eurlings en zijn voorganger Karla Peijs.