Politie toont video van doodschieten ‘jihadist’

Het zoveelste slachtoffer van politiegeweld of een gerechtvaardigde afrekening met een gevaarlijke jihadist? Met ongebruikelijke openheid liet de politie van Boston gisteren aan religieuze en maatschappelijke sleutelfiguren in de stad videobeelden zien hoe dinsdag bij een drogisterij een man werd doodgeschoten die met getrokken mes op agenten afliep. Toen de man na het bevel zijn wapen te laten vallen antwoordde ‘doe het zelf’, openden de agenten het vuur. De man, de 26-jarige Usaamah Abdullah Rahim, overleed in het ziekenhuis.

De politie had de man al maanden in het vizier, werd gisteren op een persconferentie bekend gemaakt. Hij was geradicaliseerd en had plannen voor de onthoofding van politieagenten in Massachusetts. Volgens televisiezender CNN had hij afgezien van een eerder plan om Pamela Geller te onthoofden.

Deze ultraconservatieve anti-islamactiviste was een van de organisatoren van de conferentie in Garland, Texas waar begin mei ook Geert Wilders was uitgenodigd. Twee mannen, onder wie de bij de FBI bekende Amerikaanse jihadist Elton Simpson, openden daar het vuur op de politie en werden zelf doodgeschoten.

De FBI kwam Rahim op het spoor toen deze in mei drie fikse messen kocht bij Amazon.