Chimp eet liever gekookt dan rauw voedsel

Foto AFP /SIA KAMBOU

Als ze wisten hoe ze het voor elkaar moesten krijgen, zouden chimpansees hun eten het liefst koken. Twee Amerikaanse biologen beschreven gisteren in Proceedings of the Royal Society B dat chimpansees gekookte aardappelen lekkerder vinden dan rauwe. En dat chimpansees rauw voedsel opsparen om het later naar een apparaat te brengen dat het eten voor hen kookt.

Omdat zelfs chimps begrijpen dat voedsel verandert door het te koken, denken de biologen dat onze voorouders al snel zijn gaan koken na de ontdekking van het vuur. Het ‘kookapparaat’ in de experimenten was overigens een kom met dubbele bodem. Als een chimpansee een rauw aardappelschijfje in het de kom stopte, schudden de onderzoekers even en haalden ze onder uit de kom een gekookte aardappel tevoorschijn.