Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Biker die vocht tegen IS omgekomen bij motorongeluk

Biker Ron (R) met een Koerdische strijder in Irak.
Biker Ron (R) met een Koerdische strijder in Irak. Foto: Twitter/KoerdenNL

Een 46-jarige biker die tegen Islamitische Staat in Syrië vocht en daardoor vorig jaar wereldnieuws werd, is vandaag bij een motorongeluk in Amsterdam omgekomen. Het gaat om de biker Ron, die lid was van motorclub No Surrender.

Het ongeluk vond vanochtend plaats op de Haarlemmerweg in Amsterdam. Een motor botste op een tram, waarna de bestuurder van de motor met brandwonden naar het ziekenhuis werd gebracht. Korte tijd later overleed hij. Naar nu blijkt was de bestuurder een prominent lid van No Surrender, zo meldt de motorclub:

Zojuist heeft het tragische bericht ons bereikt dat Nomad Ron is overleden. Een mokerslag voor de club, alle broeders,…

Posted by No Surrender MC on donderdag 4 juni 2015

Ron - waarvan de achternaam niet bekend is - werd vorig jaar met twee andere leden van No Surrender wereldnieuws. In oktober doken beelden op waarin de bikers meevochten met Koerdische strijders tegen IS. Dat deden de drie op eigen initiatief; No Surrender had er niks mee te maken. Beelden van de bikers gingen de hele wereld over. Het is niet duidelijk hoe lang Ron en de twee andere leden in Syrië zijn geweest.

Twitter avatar KoerdenNL Koerden in NL Ron uit Nederland heeft zich bij de Koerden aangesloten om het IS ongedierte te bestrijden. Respect! http://t.co/xES1nmJg8h

Over de exacte aanleiding van het ongeluk is niks bekend; de politie doet nog onderzoek.