Bestandsakkoord Oost-Oekraïne aan flarden geschoten

Bij nieuwe strijd om het stadje Marinka zijn in Oost-Oekraïne tientallen doden gevallen. Het bestand is de facto opgeheven.

Het bestandsakkoord tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne (Minsk 2) is gisteren feitelijk opgehouden te bestaan. Bij een ware veldslag om het stadje Marinka – ruim twintig kilometer ten westen van opstandelingenbolwerk Donetsk – vielen minstens 24 doden en tientallen gewonden. Bewoners van het stadje moesten opnieuw de schuilkelders in, mijnwerkers raakten opgesloten nadat de stroom was uitgevallen.

Vanochtend had de strijd zich verplaatst naar het zuidelijker gelegen Tsjermalik. De omvang van de gevechten was aan het eind van de ochtend nog niet duidelijk. Ook rond de strategische stad Marioepol aan de Zwarte Zee zijn voortdurend incidenten.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die toezien op de naleving van het bestand hebben een nauwgezet verslag opgesteld van de slag van gisteren.

Zij stelden vast dat de opstandelingen in de nacht van dinsdag op woensdag „een grote hoeveelheid zware wapens” in de richting van de frontlijn hadden verplaatst. De beschietingen begonnen in de vroege ochtend. Volgens de waarnemers binnen het opstandelingengebied – de ‘Volksrepubliek Donetsk’ – was er vooral sprake van uitgaand vuur. Al werd er ook teruggeschoten, zeker nadat het Oekraïense leger zware wapens had aangevoerd die – in overeenstemming met het bestandsakkoord – op afstand waren geplaatst.

Opmerkelijk is dat de OVSE een aantal keren heeft geprobeerd om contact te maken met vertegenwoordigers van de zelfverklaarde volksrepubliek om de beschietingen te stoppen, maar dat de telefoon niet werd opgenomen. „Omdat ze niet konden of niet wilden”, aldus de OVSE, die meldt dat het aan het einde van de dag weer rustig was. Onduidelijk is of de separatisten terreinwinst hebben geboekt.

Volgens het Oekraïense leger is de aanval afgeslagen. Een woordvoerder verklaarde dat de Oekraïense posities werden „bestormd” door zeker duizend soldaten met ondersteuning van tanks, pantservoertuigen en geschut.

De situatie op de grond langs de bestandslijn strookt niet met signalen uit het overleg over het bestandsakkoord, wat vragen oproept over de achtergrond van de opgelaaide strijd.

In februari kwam onder auspiciën van Rusland (dat officieel stelt dat het niet direct bij het conflict betrokken is), Duitsland en Frankrijk een staakt-het-vuren tot stand. Daarbij moesten zware wapens tot 50 kilometer van de frontlijn worden teruggetrokken. Nadere details zouden worden uitgewerkt in werkgroepen waar de separatisten direct vertegenwoordigd zijn.

Volgens de Russische onafhankelijke zender RBK verloopt het directe overleg in die werkgroepen juist voorspoedig. Er zouden vorderingen zijn geboekt over het houden van lokale verkiezingen. Wel pleiten Duitsland en Frankrijk op dit moment in Brussel voor het verlengen van sancties tegen Rusland om druk te houden op het vredesproces.