Olympische medaillewinnaar beschuldigd van doping

De Amerikaanse atletiekcoach Alberto Salazar is in opspraak gekomen wegens mogelijke betrokkenheid bij doping. Onder zijn leiding zou onder anderen Galen Rupp, de zilveren medaillewinnaar op de 10.000 bij de Spelen van Londen, hebben geëxperimenteerd met het prestatiebevorderend hormoon testosteron. Beiden ontkennen de beschuldigingen, die gisteren zijn geuit in een documentaire van de BBC.

Mo Farah behoort ook tot de trainingsgroep van Salazar, maar hij wordt niet verdacht van verboden praktijken. Farah won in ‘Londen’ goud op de 5.000 en 10.000 meter.

De beschuldigingen in de BBC-uitzending komen van Steve Magness, een voormalige assistent van trainer Salazar, die de leiding geeft over de professionele loopgroep Nike Oregon Project. Salazar geldt als Amerika’s belangrijkste looptrainer. Hij maakte zelf naam door de marathon van New York driemaal op rij te winnen.

Hoewel de groep van Salazar al eens eerder in verband is gebracht met doping, hebben zijn atleten tot op heden alle controles doorstaan. Uit de documentaire blijkt dat loopster Kara Goucher en ten minste zes voormalige atleten uit Salazars stal onoorbare praktijken hebben gemeld bij de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada. (ANP/AP)