Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Anne Vondelingprijs voor NRC-redacteur Tom-Jan Meeus

Illustratie Ruben L. Oppenheimer

NRC-redacteur Tom-Jan Meeus krijgt de Anne Vondelingprijs 2014 voor politieke verslaggeving. Het is een naar de voormalige Tweede Kamervoorzitter en minister Vondeling (PvdA) genoemde onderscheiding die tot doel heeft de bevordering van helder geschreven politieke journalistiek.

Meeus kwam als beste naar voren uit negen inzendingen en nominaties voor de prijs. De jury is van oordeel dat de zaterdagse rubriek “Haagse invloeden” van Tom-Jan Meeus in NRC Handelsblad “is uitgegroeid tot een genre op zich”.

De Anne Vondelingprijs wordt dit jaar voor de 33e keer toegekend. De prijs bestaat uit een beeldje van Anne Vondeling van de hand van beeldhouwster Bep Sturm–van de Bergh en een geldbedrag van 2.500 euro.

De prijs wordt woensdag 24 juni 2015 uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Eerste Kamer. De jury bestaat uit Roel Janssen (voorzitter), Maria Henneman, Jan Schinkelshoek, Sywert van Lienden en Bert van den Braak.

Meeus maakte furore als onderzoeksjournalist

Brabantse boerenzoon Tom-Jan Meeus (1961) trad in 1990 in dienst van NRC Handelsblad. De op de School voor Journalistiek in Utrecht opgeleide Meeus was zijn carrière zes jaar eerder begonnen bij het katholieke weekblad De Tijd. Bij NRC Handelsblad maakte hij vooral furore als onderzoeksjournalist. In 1996 werd hij samen met NRC collega Marcel Haenen genomineerd voor de Prijs van de Dagbladjournalistiek (tegenwoordig De Tegel geheten) wegens de verslaggeving over de IRT-affaire. Jarenlang schreven zij over ontoelaatbare opsporingsmethodes van politie en justitie hetgeen uiteindelijk leidde tot een parlementaire enquête.

Ook in 2001 werd hij voor deze prijs genomineerd naar aanleiding van zijn artikelen over de zogeheten Dover-zaak: de smokkel van Chinezen naar Engeland. In 2005 volgde wederom een nominatie (samen met Heleen de Graaf) wegens de verslaggeving over de financiële crisis bij Shell.

Eerder prijs voor verslaggeving in Engelstalige landen

In 2005 werd Meeus benoemd tot correspondent van NRC Handelsblad in de Verenigde Staten. Hij maakte er de opkomst en overwinning mee van de eerste zwarte president van de USA Barack Obama. In 2009 won hij de prof. Herman Wekkerprijs. Deze prijs van het Nationaal Congres Engels, dat docenten in deze taal verenigt, wordt tweejaarlijks toegekend aan een journalist die zich “verdienstelijk heeft gemaakt in verslaggeving over Engelstalige landen”. Meeus weet met “een psychologisch en sociologisch uitgebalanceerde blik de leefwereld van Joe the Plumber open te leggen” én “begrijpelijk te maken hoe Amerika in de hoogste regionen functioneert”.

Sinds 2012 maakt Meeus deel uit van de Haagse redactie van NRC. Vorig jaar werd zijn rubriek Haagse Invloeden ook genomineerd voor een Tegel in de rubriek achtergrondverhalen. Meeus zei toen dat hij beoogde verhalen “zo origineel mogelijk te vertellen.” Vorig jaar werd hij niet onderscheiden, een jaar later dus wel.

Meeus is auteur van vier boeken. De grote Amerikashow (2012); Obama Obama (2009); De onzichtbare hand van de politiek (1998, met Cees Banning); Het IRT-moeras (1996, met Marcel Haenen). ‘Alles is relatief’, is zijn motto op Twitter.