12,5 jaar cel cartoonist Iran

Een jonge vrouw in Teheran is tot 12,5 jaar cel veroordeeld wegens kritiek op het bewind en een cartoon op Facebook.

Farghadani's cartoon met kritiek op Iraanse parlement dat geboortebeperking wilde inperken.
Farghadani's cartoon met kritiek op Iraanse parlement dat geboortebeperking wilde inperken. foto CRNI

De 28-jarige Iraanse cartoonist en mensenrechtenactiviste Atena Farghadani heeft een celstraf van 12,5 jaar van een revolutionaire rechtbank in Teheran gekregen wegens haar kritiek op de Iraanse overheid. Dat heeft haar advocaat Mohammad Moghimi gisteren bekendgemaakt, aldus Reuters.

Farghadani zat al in voorarrest en is begin dit jaar in hongerstaking gegaan. Volgens mensenrechtenorganisaties als Amnesty International is haar toestand slecht.

Atena Farghadani is onder meer veroordeeld wegens een kritische cartoon die ze op haar blog op internet publiceerde. Daarop staan Iraanse parlementsleden afgebeeld als apen en koeien. Daarmee protesteerde ze tegen het Iraanse wetsvoorstel om vrijwillige sterilisatie van mannen strafbaar te stellen, als onderdeel van een breder plan om geboortebeperking tegen te gaan en toegang tot voorbehoedsmiddelen te beperken, aldus Amnesty International.

In januari dit jaar, voor ze werd opgepakt, publiceerde Farghadani een open brief aan de Iraanse leider Khamenei, tegen de aanklachten die ze had ontvangen. Over de cartoon schreef ze: „Wat jullie een ‘belediging aan de vertegenwoordigers van het parlement door middel van een cartoon’ noemen, beschouw ik als een artistieke uiting over het huis van ons land (het parlement), dat ons land niet verdient.”

Volgens de Cartoonists Rights Network International CRNI is Farghadani mishandeld in de gevangenis. Ze zou in februari een hartaanval hebben gehad.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty en CRNI hebben geprotesteerd tegen haar opsluiting, maar dat heeft weinig effect gehad.

Farghadani, die zich op Facebook kritisch over allerlei zaken in Iran uitliet, is onder meer beschuldigd van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’ en het ‘verspreiden van propaganda tegen het systeem’, aldus de Washington Post. Volgens haar advocaat kan haar straf nog teruggebracht worden tot 7,5 jaar cel.