Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Zoektocht naar vermisten bootramp China levert nog weinig op

Reddingswerkers tijdens hun zoektocht naar opvarenden van het gezonken schip.
Reddingswerkers tijdens hun zoektocht naar opvarenden van het gezonken schip. Foto EPA / Wu Hong

Na meer dan een dag zoeken worden nog altijd enkele honderden opvarenden van het gezonken passagiersschip uit China vermist. Tot dusver hebben reddingswerkers slechts 14 mensen weten te redden, zo meldt persbureau Reuters vandaag. Het officiële dodental van de ramp op de rivier Yangtze staat nu op 18.

Het aantal opvarenden lag echter veel hoger. Op de Dongfangzhixing (‘Oostelijke Ster’) zaten 458 mensen - 406 passagiers, vijf reisbureaumedewerkers en 47 bemanningsleden. Er zouden voornamelijk gepensioneerde personen van tussen de 50 en 80 jaar hebben meegevaren. De kapitein van het schip is een van de opvarenden die kon worden gered.

Nog altijd slecht weer op de Yangtze

Reddingswerkers hebben volgens de Chinese staatstelevisie hun zoekgebied inmiddels uitgebreid tot 220 kilometer stroomafwaarts. Ze houden er rekening mee dat opvarenden zijn meegevoerd in de hevige stroming. Het zinken van het passagiersschip dreigt de grootste Chinese bootramp in bijna zeventig jaar te worden.

Bij de zoektocht naar overlevenden van de bootramp zijn meer dan 50 boten en 3.000 mensen betrokken. In het gebied waar de boot zonk is het nog altijd stormachtig weer, met hevige regenval en zware windstoten. Die weersomstandigheden bemoeilijken de zoektocht van de reddingsteams flink.

De Dongfangzhixing kapseisde gisteren in een hevige storm tijdens een reis van Nanjing naar de zuidwestelijk gelegen stad Chongqingzou. In slechts twee minuten zou het schip zijn gezonken naar de bodem, op een plaats waar de rivier 15 meter diep is.

Bekijk ook de In Beeld van gisteren over de bootramp.