Weggestuurd. Maar waarheen?

Foto Philippe Huguen / AFP
Foto Philippe Huguen / AFP

Of er licht aan het eind van de tunnel naar Groot-Brittannië is, niemand in de zogenoemde ‘Jungle’ van Calais wist het zeker, maar alles zou er vast beter zijn dan thuis, in Soedan, Eritrea, Syrië. Maar gisteren moesten 140 vluchtelingen ook deze veilige haven in het noordwesten van Frankrijk verlaten. De gendarmerie ontruimde het tentenkamp bijna tegelijkertijd met twee kampen in Parijs. In totaal werden bijna vijfhonderd mensen zonder geweld afgevoerd. Dat ging er een dag eerder trouwens wel anders aan toe. In Calais gingen toen driehonderd vluchtelingen met elkaar op de vuist, waarbij tenten in brand vlogen en tientallen mensen gewond raakten. Het kamp in Parijs werd ontruimd om een uitbraak van ziektes te voorkomen. Wat er nu met de vluchtelingen gaat gebeuren, is onbekend.