Feestje in autopsieruimte van Belgische terreurverdachten

Onbekenden hebben feestgevierd in een autopsieruimte, bij de lichamen van de terreurverdachten die in het Belgische Verviers werden gedood. Justitie in Luik heeft aan de krant La Dernière Heure bevestigd foto’s te bezitten waarop te zien is dat bij de stoffelijke resten champagne wordt gedronken. De beelden zijn verspreid binnen de anti-terreureenheid van de Belgische politie.

De foto’s zouden kort na de autopsie in januari zijn gemaakt en zijn voorlopig niet openbaar. De Belgische politie is een onderzoek begonnen. „Onaanvaardbaar gedrag, absoluut ontoelaatbaar”, zegt de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer in La Dernière Heure. Hij verklaarde tegen de krant dat er snel een persconferentie zou volgen waarin meer informatie wordt gegeven.

Het zou gaan om minimaal twee foto’s die „geen enkele twijfel laten bestaan aan problematische gedragingen”, aldus De Valkeneer. Er zou ook „op de lichamen” feest zijn gevierd.

De identiteit van de personen op de beelden is nog niet bekend. Maar volgens De Valkeneer zal het identificeren van de feestvierders weinig moeite kosten. Het zou niet om de lijkschouwers gaan.

Volgens La Dernière Heure staan de foto’s al enkele weken op het intranet van de afdeling Radicale Islam van de Brusselse politie. Daar zou niemand er aanstoot aan hebben genomen.

Tijdens een grote politieactie in januari werd een radicaal-islamitische terreurcel opgerold in Verviers, een industriestad in de buurt van Luik. Er werden ook invallen gedaan in onder andere Brussel en Liedekerke. De verdachten zouden op het punt hebben gestaan om aanslagen in België te plegen.

Bij een van de huiszoekingen in Verviers openden twee verdachten het vuur op de speciale eenheden van de politie. In het daarop volgende vuurgevecht werden de twee schutters gedood.