Verkiezingen Burundi zes weken uitgesteld

De presidentsverkiezingen in Burundi zijn zes weken uitgesteld. De regering van Burundi volgt daarmee een aanbeveling op die leiders van Oost-Afrikaanse staten zondag deden om de politieke crisis en de onrust onder de bevolking in het land te bezweren.

Inwoners van de hoofdstad van Burundi, Bujumbura, kijken toe als de politie 2 juni schiet op demonstranten.
Inwoners van de hoofdstad van Burundi, Bujumbura, kijken toe als de politie 2 juni schiet op demonstranten. Foto EPA / Dai Kurokawa

De presidentsverkiezingen in Burundi zijn zes weken uitgesteld. Dat heeft een regeringswoordvoerder laten weten, meldt persbureau AP.

De regering van Burundi volgt daarmee een aanbeveling op die leiders van Oost-Afrikaanse staten zondag deden om de politieke crisis en de onrust onder de bevolking in het land te bezweren.

Op de rand van een burgeroorlog

De verkiezingen zouden oorspronkelijk op 26 juni worden gehouden, maar sinds president Pierre Nkurunziza bekendmaakte dat hij zich kandidaat stelde voor een derde ambtstermijn zijn er gewelddadige protesten in het land. Zo’n derde termijn is in strijd met de grondwet, maar Nkurunziza telt zijn eerste termijn niet mee, omdat hij toen door het parlement is gekozen en niet door de bevolking.

Burundi blijft op de rand van een burgeroorlog balanceren. Eind mei waren er opnieuw bomaanslagen in de hoofdstad van het land. Het is de ergste crisis sinds er in 2005 een einde kwam aan de burgeroorlog. Waarnemers vrezen dat het geweld zal ontaarden in een nieuwe confrontatie tussen de Tutsi’s en de Hutu’s in de regio, schrijft persbureau Reuters.

Demonstranten tegen president Pierre Nkurunziza. Human Rights-activisten zeggen dat er al meer dan 30 mensen zijn overleden sinds de gewelddadige protesten in Burundi.

Demonstranten tegen president Pierre Nkurunziza. Human Rights-activisten zeggen dat er al meer dan 30 mensen zijn overleden sinds de gewelddadige protesten in Burundi. Foto EPA / Dai Kurokawa

Mislukte staatsgreep

De commotie leidde behalve tot gewelddadige protesten ook tot een mislukte staatsgreep. Zedi Feruzi, de leider van de Burundese oppositiepartij Unie voor Vrede en Democratie (UPD), werd in de hoofdstad Bujumbura doodgeschoten. Volgens Human Rights Watch zijn er de afgelopen weken al zeker 30 mensen omgekomen door het politieke geweld in Burundi.

Het mislukken van de coup leidde tot teleurstelling bij sommige inwoners van de hoofdstad Bujumbura en enkele diplomaten. Zij vinden Nkurunziza’s autocratische beleid een gevaar voor het etnisch verdeelde land.

Wegens het aanhoudende geweld besloten de Verenigde Staten het trainen van militairen uit het land te staken.

Ook Nederland besloot enkele weken geleden de hulp bij het hervormen van het leger en de politie te onderbreken.

Gevaarlijke fase

“De carrousel van angst en wraak tussen Hutu’s en Tutsi’s draait weer”, schreef NRC-correspondent Koert Lindijer half mei. Volgens hem gaat Burundi een gevaarlijke fase in:

“Democratie en vrije verkiezingen leiden in het Gebied van de Grote Meren in Centraal-Afrika makkelijk tot massaslachtingen. Verkiezingen in Burundi in 1993 mondden uit in een genocide met honderdduizenden doden, net als in buurland Rwanda.”

Een van de stemhokjes in de wijk Musaga.

Een van de stemhokjes in de wijk Musaga. Foto EPA / Dai Kurokawa