‘Verder herstel olieprijs blijft voorlopig nog uit’

Een verder herstel van de olieprijs blijft naar verwachting nog even uit. Dit stelt ABN Amro in een vandaag gepubliceerd rapport.

Na de enorme prijsdaling van het afgelopen jaar bereikten de olieprijzen begin mei, het hoogste punt (bijna 68 dollar per vat Brent-olie) sinds het herstel in januari intrad. Maar inmiddels neemt de neerwaartse druk op de olieprijs weer toe. In een conceptrapport van oliekartel OPEC, dat een paar dagen geleden uitlekte, werd al dezelfde conclusie getrokken.

Fundamenteel is er volgens het rapport van ABN Amro niet veel veranderd ten opzichte van januari, toen de prijs tot onder de 47 dollar per vat was gezakt. „Er was, en is een situatie van overaanbod en deze situatie zal op korte termijn niet veranderen”, staat in de Energie Monitor van de bank. De recente stagnatie en toegenomen druk op de olieprijs wijt de bank aan een aantal factoren.

Het herstel van de olieprijs was mede gebaseerd op een verzwakking van de dollar. De bank wijst erop dat recentelijk de dollar weer sterker is geworden, onder meer door de toegenomen onrust over de situatie in Griekenland. Ook hebben speculatieve hedgefondsen hun posities wat afgebouwd. Dat zorgt voor nieuwe druk op de olieprijs. Tenslotte is de productie van schalieolie in de Verenigde Staten weer winstgevend.

Vrijdag zal OPEC beslissen over haar productiequotum. Waar iedereen aanvankelijk dacht dat het quotum naar beneden zou worden bijgesteld, gaat de markt er volgens het rapport inmiddels van uit dat het beleid niet verandert. „Dit zou inhouden dat de OPEC haar productiequotum van 30 miljoen vaten per dag handhaaft en daarmee beoogt het marktaandeel van de OPEC te behouden.”

Ook aan de vraagkant is er weinig prijsopdrijvend effect te verwachten. De vraag naar olie uit opkomende markten als China zal de komende jaren minder snel zal toenemen. Dit is, aldus het rapport, onder meer een gevolg van de geleidelijke afkoeling van de economische groei in China. (ANP)