Verboden parel van oceaan

De abalone heeft als bijnaam ‘de parel van de oceaan’. De zeeslak is een delicatesse, zijn schelp worden magische krachten toegedicht, maar door de verzuring van de oceanen is het ook een bedreigde diersoort. Voor de kleine, multiraciale vissersgemeenschap in Hawston, Zuid-Afrika tellen simpeler overwegingen: de abalone-visserij is sinds mensenheugenis hun voornaamste inkomstenbron, en nu die verboden is raakt het dorp in verval. Niet dat ze niet meer vissen: ze hebben tal van trucs om de politie om de tuin te leiden, en hun product vindt gretig afzet op de illegale Chinese markt.

Voor een deel is Between the Devil and the Deep een boefje met verlos-documentaire. We volgen stoere visserskapitein Sherman, en zijn crystal meth-gebruikende hulpjes, maar ook moeder Genine die duidelijkheid zoekt over de doodsoorzaak van haar op zee omgekomen zoon. Gek genoeg suggereert de film juist door zijn vlieg-op-de-muur-stijl dat deze mensen allemaal het slachtoffer zijn van het verbod ‘hun’ perlemoen op te duiken. Maar dat ligt geopolitiek en milieutechnisch natuurlijk net ietsje ingewikkelder. Duidelijk is in ieder geval dat weinig gedaan wordt om de bestaanszekerheid van lokale bevolking veilig te stellen. Daar zijn al veel documentaires over gemaakt.