Sensor in achterzak meet winden

Wat is het verband tussen ons eetgedrag en de hoeveelheid ontsnappende lichaamsgassen? Een moeilijke vraag, het verschilt namelijk van persoon tot persoon. De spijsvertering werkt niet bij iedereen hetzelfde.

Een draagbare sensor van het New Yorkse bedrijf CH4 geeft binnenkort hopelijk meer inzicht. De sensor, die je in je achterzak stopt of achter aan je broekriem hangt, moet de gehele dag alle gasontsnappingen registreren. En dat gaat bij de gemiddelde mens toch gauw om 10 tot 20 broekhoestjes per dag.

Vervolgens geeft het aparaatje de gegevens door aan je smartphone, waarin je hebt bijgehouden wat je dagelijks hebt gegeten. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van het aantal calorieën dat je hebt genuttigd of het soort voedsel. Zo ontstaat er een verband tussen eetgewoonten en de productie van het afvalgas.

Vooral voor mensen die last hebben van winderigheid, kan dit inzicht van belang zijn. Opeengehoopte gassen in de darmen kunnen veel pijn of een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Het bedrijf CH4 – de chemische formule van methaan, een van de belangrijkste bestanddelen van een wind – is nu bezig om voldoende kapitaal te verzamelen om met de productie van de sensor te kunnen beginnen.