Tsipras dreigt betaling IMF niet te halen - vanavond overleg in Brussel

De Griekse premier Alexis Tsipras tijdens een gesprek met Gabi Zimmer in Athene.
De Griekse premier Alexis Tsipras tijdens een gesprek met Gabi Zimmer in Athene. Foto EPA / Alexandros Vlachos

Griekenland zal geen geld overmaken aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als er geen uitzicht is op een schuldenakkoord met haar crediteuren. Dat zei een woordvoerder van de Griekse regeringspartij Syriza, zo meldt persbureau AP.

De Griekse premier Alexis Tsipras is vanavond in Brussel voor een ontmoeting met de president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Griekenland moet deze maand circa 1,6 miljard euro aflossen aan het IMF, waarvan 300 miljoen euro aanstaande vrijdag, maar Athene dreigt nu die betaling niet te halen.

De onderhandelingen tussen het IMF en Griekenland duren al maanden en dit is niet de eerste keer dat het land in geldnood dreigt om niet op tijd te betalen.

Plan voor hervormingen en bezuinigingen

Het IMF en de Europese landen die geld lenen aan Griekenland eisen tal van hervormingen en bezuinigingen en willen van de Griekse regering een concrete lijst ontvangen met maatregelen, voordat er meer geld wordt overgemaakt naar Athene. Syriza daarentegen wil juist af van de afspraken met de trojka.

Maandagavond overlegde Juncker met ECB-president Mario Draghi, IMF-voorzitter Christine Lagarde, bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande in Berlijn over Griekenland. Tsipras was niet aanwezig bij dit overleg, maar meldde gisteren dat hij zijn voorstel de avond ervoor had ingeleverd. De bespreking in Berlijn werd niet officieel toegelicht, maar diverse media meldden dat er na dit gesprek aan Griekenland een ultimatum werd gesteld.

Het tweede Europese steunpakket voor Griekenland loopt eind juni af. Er ligt nog geld klaar voor de Grieken, maar dan moeten ze wel eerst voldoen aan eerdere afspraken om de begroting op orde te brengen en de economie te hervormen.

Dijsselbloem: Grexit niet wenselijk

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem waarschuwt voor de gevolgen voor de eurozone als de Griekse schuldenkwestie niet wordt opgelost. Het zou grote gevolgen hebben voor Griekenland, maar ook voor de andere eurolanden. Volgens Dijsselbloem wordt er door sommigen “te licht” geoordeeld over de negatieve gevolgen voor de eurozone. Dat zei hij gisteren bij RTLZ.

Dijsselbloem zegt vandaag dat een akkoord over de schuldenproblematiek van het land nog niet direct in zicht is, terwijl de tijd dringt.