Stefan Hertmans schrijft poëzieweekgeschenk 2016

Vlaming Stefan Hertmans, die de AKO Literatuurprijs won met zijn WOI-roman 'Oorlog en Terpentijn', gaat het poezieweekgeschenk 2016 schrijven.
Vlaming Stefan Hertmans, die de AKO Literatuurprijs won met zijn WOI-roman 'Oorlog en Terpentijn', gaat het poezieweekgeschenk 2016 schrijven. ANP BAS CZERWINSKI

De Vlaamse schrijver en dichter Stefan Hertmans (1951) gaat het poezieweekgeschenk 2016 schrijven, zo meldt stichting CPNB in een persbericht.

De bundel van Hertmans, die vorig jaar de AKO Literatuurprijs won met zijn Eerste Wereldoorlogroman Oorlog en Terpentijn, wordt van 28 januari (Gedichtendag) tot 3 februari 2016 aangeboden bij besteding van €12,50 aan poëzie.

Het thema van de Poëzieweek is Herinnering, onder het motto „Jaren die druppelend versmelten”. Die strofe is ontleend aan een gedicht van Hertmans, die tien dichtbundels publiceerde. Zijn bundel Goya is een hond werd in 1999 genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs.

Herinnering

Het thema van de Poëzieweek sluit ook aan bij de thematiek uit Oorlog en terpentijn, waarin de Eerste-Wereldoorlogdagboeken van Hertmans’ grootvader centraal staan. In een interview in NRC Handelsblad zegt Hertmans vandaag:

„Ik wil herinnering vooral niet als iets particuliers behandelen: ook onderwerpen als de moord op Kennedy kunnen aan de orde komen. En van deze tijd zullen wij ons later ongetwijfeld de beelden van bootvluchtelingen herinneren.”

Ilja Leonard Pfeijffer

Tijdens de Poezieweek worden onder meer de 22ste VSB-poëzieprijs voor de beste bundel van 2015 uitgereikt.

Dit jaar werd het cadeauboekje geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer.